Pátek, 29. března 2024

Přibude 72 nových km dálnic

Přibude 72 nových km dálnic

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) se chystá letos otevřít 72 km nových dálničních komunikací. Pokud vše půjde podle plánů, bude to druhý největší roční přírůstek české dálniční sítě. Více kilometrů se otevíralo jen v roce 2006. Termíny však mohou ohrozit spory mezi ŘSD a ekology.

"V letních měsících zprovozníme jednu z nejvýznamnějších staveb uplynulých let - řidičům se otevře jižní část pražského okruhu, tedy 24 nových kilometrů, které propojí plzeňskou a brněnskou dálnici, a ulehčí tak dopravě v Praze," sdělil vedoucí komunikace ŘSD Jan Hoření. Za výrazný posun ve výstavbě dálniční sítě označil také dokončení dálnice D1 na střední Moravě včetně křižovatky u Hulína, odkud bude pokračovat rychlostní silnice R55 do Otrokovic. Nové úseky přibudou také rychlostním silnicím R4 u Písku a R6 u Karlových Varů. Otazník visí nad dálnicí D8, která má propojit Prahu a Ústí nad Labem. Otevření posledního šestnáctikilometrového úseku přes České středohoří je plánováno na listopad příštího roku. Podle Hořeního však termín ohrožují spory s ekologickými organizacemi, neboť stavba prochází chráněným územím. "Ekologové soudně napadají každý vydaný dokument, který stavba potřebuje," řekl Hoření.

V plánu na stříhání pásek pro letošní rok nejsou pouze dálnice, ale také silnice první třídy. Na nové silniční obchvaty se mohou těšit například města Kolín a Nymburk a obce Česká Bělá a Líbeznice.

Podle Hořeního je velký dálniční přírůstek posledním dozvukem stavebního boomu z minulých let, kdy se do dopravních staveb investovaly desítky miliard korun. Ve výstavbě je 168 km dálnic, k dokončení základní dálniční sítě je třeba dostavět přes 800 km.

ŘSD dostane letos od fondu dopravy zhruba 62 mld. Kč, téměř všechny peníze jsou však určeny na rozestavěné stavby, údržbu a povinné platby dodavatelům. Velká část peněz pochází z unijních fondů a putuje na konkrétní projekty, podíl státního rozpočtu naopak klesá a nové stavby se proto příští rok zahajovat nebudou.

"Nevím, co budeme otevírat v dalších letech," řekl Hoření. Po dálničním spojení dosud marně volají například Jihočeši. Ministr dopravy Gustav Slamečka proto nyní hledá nové zdroje peněz, v úvahu připadá například vydání dluhopisů fondem dopravy a projekty PPP, tedy partnerství veřejného a soukromého sektoru.


Úseky dálničních komunikací, jejichž otevření se plánuje na rok 2010

Dálnice a rychlostní silnice úsek délka (km) plánované otevření
R1 (pražský okruh) Lahovice - Slivenec 6 srpen
R1 (pražský okruh) Lahovice - Vestec 8,3 srpen
R1 (pražský okruh) Vestec - D1 8,8 srpen
R4 Mirotice - Třebkov 6 září
R6 Nové Sedlo - Jenišov 4,4 červen
D1 Kroměříž východ - Říkovice 11,3 listopad
R55 Hulín - Skalka 10,8 listopad
D8 Lovosice - Řehlovice 16,4 listopad

Zdroj: ŘSD

Zdroj:Logistika
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů