Středa, 24. dubna 2024

V Dalešicích bude od konce března půjčovna elektrokol

V Dalešicích bude od konce března půjčovna elektrokol

U Dalešické přehrady, konkrétně v pivovaru v Dalešicích, si budou moci lidé od dubna půjčit elektrokolo. Kolo s motorem pohání baterie a lépe se tak jezdí do kopců.
"Elektrokolo není jako motorka, kterou nastartujete a jedete. Na elektrokole ze sebe musíte vydat nějakou energii a šlapat. Ovšem, do kopců se jede mnohem lépe, protože motor slouží jako přípomoc a jízdu usnadňuje", uvedl mluvčí Jaderné elektrárny Dukovany Petr Spilka.
"Pořizujeme na začátek pět elektrokol. V případě zájmu dokoupíme další", dodal P. Spilka. Lidé si kromě bicyklu budou moci půjčit přilby a dostanou na cestu také balíček s první pomocí. Navíc, pokud se cyklista v terénu například zraní, zástupci půjčovny pro něj přijedou. Zajištěn tak bude servis včetně pomoci na telefonu Elektrárna, která akci zaštiťuje, počítá s cenou 200 korun na den.Elektrokolo překoná na jedno dobití 30 - 50 kilometrů; záleží na cyklistovi, jak se snaží. "Kolo si lidé budou moci dobít v informačním centru v jaderné elektrárně a v infocentru ve vodní elektrárně pod hrází", dodal mluvčí. Elektrokolo se vzhledově moc neliší od běžného bicyklu. Motor má ukrytý ve středu předního, nebo zadního kola. Baterka většinou bývá vzadu v místě nosiče. Váží asi o pět kilo víc než běžné kolo.
Bude-li o elektrokola zájem, mohli by si je lidé půjčit také na pláži v Koněšíně či na koupališti v Rouchovanech. Mohla by být také na výletní lodi Vysočina, která je uzpůsobená na přepravu kol. Cyklista se projede lodí po přehradě, mezitím se mu dobije baterie dobije.
Půjčovna bude slavnostně otevřena na přelomu března a dubna. Otevřena bude do září.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů