Pátek, 29. března 2024

Tip na výlet: Bzenec - na kole krajem vína

Jak spojit sport a vášeň pro dobré víno? Vyrazit na Bzenecko a na kole brázdit místní vinařské stezky. Vedle sklípků a malebných vinic uvidíte mnoho cenných památek. Co třeba více než 900 let staré lípy?

Tip na výlet: Bzenec - na kole krajem vína

Rulandské červené, Portugalské modré, Frankovka nebo Ryzlink rýnský, Veltlínské zelené a další odrůdy vín pěstované na svazích Kyjovské pahorkatiny ve středu Slovácka, na vinohradech mezi Vracovem a Tučapy. V krajině slunce, na jihu ohraničené řekou Moravou, za kterou je Strážnice (8 km) známá svým Mezinárodním folklórním festivalem, na východě pak město Veselí nad Moravou (9 km) a na západě Kyjov (13 km). A uprostřed leží Bzenec, který dal oblasti jméno.

Vinařskou stezkou

Bzenecko a víno se spolu snoubí i v názvu oblastní cyklostezky. Bzenecká vinařská stezka vede zčásti Kyjovskou pahorkatinou, v okolí Bzence a Vracova přechází do Dolnomoravského úvalu. Krátké terénní úseky nabízejí široký rozhled do krajiny, zastávky u lidové venkovské architektury i návštěvy vinných sklípků. Trasa je sjízdná za každého počasí a navazuje na Kyjovskou, Uherskohradišťskou a Strážnickou vinařskou stezku, část stezky je v souběhu s páteřní Moravskou vinnou, která oblastí prochází cestou z Uherského Hradiště do Znojma. S vínem je také spojena většina nejvýznamnější kulturně-společenských aktivit Bzence. Každoroční Májová výstava vín je pořádána místním svazem zahrádkářů vždy 1. května, regionální pověsti dosáhla Bzenecká pouť k svátku Panny Marie, pouťové veselí s církevním ceremoniálem se koná vždy v polovině srpna. Historicky nejstarším je Bzenecké vinobraní na konci září. A 11. listopadu se tu každý rok konají Svatomartinské slavnosti. Dominantu města tvoří srázný kopec se zříceninou kaple sv. Floriána. Bzenec se rovněž chlubí historickými památkami. Zachována je část židovské čtvrti a židovský hřbitov s obřadní síní z poloviny 19. století. Za návštěvu stojí také třeba kaplička sv. Jana Nepomuckého, raně barokní farní kostel sv. Jana Křtitele z roku 1702, sousoší Nejsvětější Trojice, původně renesanční, barokně přestavěný zámek a zámecký park.

Nejstarší stromy na Moravě

Právě park je od nedávna spojen s Operačním programem Životní prostředí. Díky dotacím EU se totiž od roku 2008 postupně měnila tvář zámeckého parku. Nutná byla jeho revitalizace, kterou si zasloužila především po léta neudržovaná vzrostlá zeleň. Její součástí jsou patrně největší místní pamětihodnosti - dvě prastaré lípy, nejstarší stromy na Moravě. Kmen větší lípy vichr rozvrátil na devět částí. Podle listin z roku 1604 jí tehdy napočítali 500 let. Stála zde již za dob krále Přemysla Otakara II. a vyprávělo se, že pod touto, dnes již devět set let starou, lípou odpočíval a bavil se císař Rudolf II. s celou svou gardou. Projekt se netýkal jen oživení parkové zeleně, doplňovaly jej rekonstrukce a nové vytyčení pěších cest a chodníků a vytvoření strukturovaných záhonů. V druhé fázi bylo nutné obnovit veřejné osvětlení a rozvody zavlažovacích vodovodů a doplnit parkový mobiliář.

null

Víte, že...

Území kolem Bzence bylo osídlováno již v pravěku, o čemž svědčí archeologické nálezy z neolitu, doby bronzové i železné, z doby římské i z doby stěhování národů. Na konci 8. století, po zániku Velehradu, se prý Bzenec stal na určitou dobu centrem Velké Moravy.

Více najdete na...

Bzenec
Cyklotrasy
Hodonínsko

null

Více než 900 let staré lípy v zámeckém parku

Autor: Michal Bečvář

Zdroj:Operační program Životní prostředí
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů