Pátek, 19. dubna 2024

Vodochody se připravují na Airbusy a Boeingy

Letiště čeká na posouzení vlivu na životní prostředí. Vodochody chtějí přijímat jen letadla s rozpětím 36 metrů.

Vodochody se připravují na Airbusy a Boeingy

Dobré ráno, Vodochody. Tady Airbus 320 Ryanair 2015, plně usazen v ILS dráhy 28. Chystáme se na přistání. - Ryanair 2015, dobrý den. Ano, vidíme vás, dráha 28, přistání povoleno, vítr 270 stupňů, 10 uzlů, uvolněte pojížděcí dráhu Echo. Pak pokračujte na Taxiway Alpha 2, Alpha 3, stání číslo 12.

Podobná konverzace mezi piloty letadel a řídicí věží ve Vodochodech zní už dnes. Zatím ovšem na letišti severně od Prahy přistávají jen malé, převážně soukromé dopravní letouny. Větší proudové stroje budou moci na vodochodském letišti přistávat nejdříve za několik let.

Letiště, které kritizuje patnáct středočeských obcí, jež společně tvoří iniciativu Stop Letišti Vodochody, dodalo ministerstvu životního prostředí dopracovanou dokumentaci ke studii posouzení vlivů na životní prostředí EIA. A generální ředitel Letiště Vodochody Martin Kačur věří, že letos na podzim úřad vydá kladné stanovisko, a tak bude moci zahájit územní a stavební řízení.

"Je to ovšem správní proces, proti kterému se mohou všichni odvolávat a své námitky proti stavbě mezinárodního letiště dávat i k soudům," tvrdí Kačur.

A zdá se, že odpůrci druhého pražského letiště této možnosti rádi využijí. "Určitě použijeme všechny možnosti, které nám poskytuje právní řád a Ústava České republiky. I když je nám jasné, že bojujeme s někým, kdo postavil demokracii v tomto státě na hlavu. Je otázka, zda by nebylo za tohoto stavu věcí lepší emigrovat," prohlásil předseda občanského sdružení Klidná Bašť Petr Utěkal.

Právě středočeská vesnice Bašť spolu s Panenskými Břežany a obcí Dolany budou provozem mezinárodního letiště zasaženy nejvíce. To potvrdil i generální ředitel Martin Kačur. "Dopad na ně bude ovšem zákonný a splňující veškeré hygienické limity," dodal.

Letiště nabídlo postiženým obcím finanční kompenzaci. "Fond by byl naplňován z dvou oblastí. První je podíl obcí na našem úspěchu, který jsme definovali částkou jedné koruny za každého odlétávajícího pasažéra. Také jsme se zavázali, že nebudeme létat mezi půlnocí a šestou ráno. Pokud toto porušíme, dáme do fondu za každé letadlo padesát tisíc korun," vysvětlil Kačur. Obce ale peníze odmítají. "Referenda, která jsme dělali, nás nevedou k tomu, abychom jednali o ceně za poškození zdraví a životních podmínek v celém okolí," řekl starosta Líbeznic Martin Kupka.

Projekt dalšího pražského letiště finanční skupiny Penta za zhruba tři miliardy korun by podle Kačura měl, pokud vše půjde podle jejich plánů, být hotov v roce 2016. Nové letiště bude přijímat pouze dopravní letadla s rozpětím křídel do 36 metrů. "To jsou letadla velikosti Boeingu 737 či Airbusu 320," přiblížil mluvčí letiště Karel Hanzelka.

Ředitel konkurenčního letiště v Ruzyni Jiří Pos záměr společnosti Penta stavět v Praze druhé letiště odsuzuje k nezdaru. Podle něj se totiž dvě letiště v hlavním městě nemohou uživit. "Na základě současné zkušenosti i znalosti aktuálního potenciálu spádové oblasti Letiště Praha, což je de facto Česká republika, kde samotné Letiště Praha bojuje o zákazníky, si myslím, že bude pro Vodochody velmi těžké rozvíjet nové linky," řekl HN Pos. Tyto typy letadel zhusta používají nízkonákladoví dopravci, například společnost WizzAir, RyanAir či easyJet. A právě na tyto dopravce se chce nové pražské letiště zaměřit.

"S některými společnostmi jsme už předběžně jednali. Ze schůzek, které máme za sebou, vyplynul jasný signál, že nízkonákladové a charterové letecké společnosti mají eminentní zájem létat na letiště, které bude z hlediska poplatků a nákladů přijatelnější než letiště v Ruzyni," prohlásil Kačur.

"Budoucí spolupráci naší letecké společnosti s Letištěm Vodochody nevylučujeme. Bude záležet na obchodních a jiných podmínkách," řekla mluvčí společnosti Travel Service Vlaďka Dufková. Také nízkonákladový WizzAir potvrdil zájem jednat se vzdušným přístavem ve Vodochodech. "Neustále hledáme příležitosti k rozšíření naší sítě. Zavázali jsme se najít nejlepší letiště, která zapadají do naší struktury nákladů. V tomto okamžiku by bylo ale předčasné hovořit o spolupráci s Letištěm Vodochody," sdělil mluvčí firmy Balazs Varro.

Penta bere vodochodské letiště jako jeden z mnoha projektů a do budoucna rozhodně nepočítá s tím, že bude letiště provozovat. "Penta není takovým typem investora. Nakonec je prodáme nějakému strategickému investorovi," vysvětlil Kačur.

AUTOR: Bedřich Kratochvíl
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

ZDROJ: Praha

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů