Čtvrtek, 28. března 2024

12 tipů jak na drahý benzín (a naftu)

Ceny benzínu se šplhají (pardon: letí vzhůru) ke čtyřiceti korunám za litr. Hnutí DUHA proto sestavilo deset praktických tipů, co udělat, abyste na benzinkách nechávali méně peněz.

12 tipů jak na drahý benzín (a naftu)

Často jsou to notoricky známé praktické rady. Pojďme si je společně oživit.

Tip 1: Rychlost je drahá

Rychlá jízda je riskantní - a také drahá. Stopadesátkou se sice dostanete z Prahy do Brna rychleji, ale ve srovnání s rychlostí 120 kilometrů za hodinu spálíte o šest litrů benzínu víc. Takže si nějakou tu stokorunu připlatíte.


Tip 2: Správné řazení se vyplatí

Motor má vyšší spotřebu, když běží ve vysokých otáčkách. Řidič může motoru odlehčit, pokud včas zařadí vyšší rychlost. Ukazuje-li otáčkoměr 2500 otáček za minutu, je čas pohnout se šaltpákou. Na trojku sice lze jet osmdesátkou, ale spotřeba na 100 kilometrů bude plus mínus o litr vyšší. Můžete tak ušetřit tisíce korun ročně. Se stejným typem vozu, na stejné trase.

Benzín či naftu ušetří také hladká jízda: bez prudkého brždění nebo náhlého zrychlování.

Tip 3: Sundat brzdu ze střechy

Vyplatí se vždy sundat prázdný střešní nosič. Při vyšších rychlostech zvyšuje spotřebu až o půl litru na 100 kilometrů. A když na střeše převážíme náklad, tak dvojnásob platí, že jízda stotřicítkou znamená průvan v peněžence.

Brzdí také otevřená boční okénka - střešní okno je podstatně výhodnější.

Tip 4: Pár kilo navíc zvedne spotřebu

Ke hmotnosti auta se samozřejmě počítají i zapomenuté věci v kufru. Dvacetikilogramová zátěž zvedne spotřebu zhruba o 0,2 litru na 100 kilometrů. Auto to uveze - ale stojí to stovky korun.

Tip 5: Správně nafouknuté pneumatiky

Každý vůz má od výrobce předepsaný tlak v pneumatikách (liší se pro přední a zadní nápravu). Pokud jsou pneumatiky nahuštěné například jen na 1,6 baru namísto předepsaných 2 barů, spotřeba stoupne o 5 procent.

Polovina roku na podhuštěných pneumatikách - to jsou řádově stovky korun navíc.

Tip 6: Klimatizace neběží zadarmo

Klimatizace pohltí hodně energie - v autě jako v bytě. Ve voze zvedá celkovou spotřebu motoru. Během 200 kilometrů dlouhé cesty na ni může padnout klidně i litr benzínu.

Tip 7: Správná údržba ušetří palivo

Předepsané hodnoty spotřeby pochopitelně platí pouze pro správně seřízené motory. Špatné seřízení nebo zanesený vzduchový filtr může znamenat navíc i půl litru benzínu na každých 100 kilometrů.

Nemluvě o motoristech, kteří experimentují s tunningem. Ti se musejí připravit na to, že sáhnou do kapes mnohem hlouběji.

Tip 8: Rozumné auto ušetří tisíce korun ročně

Jasně - kdo jezdí terénňákem, co hltá přes 10 litrů na 100 kilometrů, tomu je patrně jedno, kolik ho stojí nafta. Ale pozor: ani auto se spotřebou přes 4,5 litru benzínu na 100 kilometrů mimo město rozhodně není úsporné. Na trhu jsou k dostání mnohem lepší vozy, které ušetří tisíce korun ročně.

  • Podívejte se: Na webu Topten.eu najdete praktický a podrobný přehled nejlepších aut různých kategorií, jaká jsou k dostání na evropském trhu.

Tip 9: Vlak je pohodlnější

Hlavně na větší vzdálenosti může být pohodlnější jet vlakem či autobusem. Spoje jsou už dnes docela rychlé, luxus slušný a můžete čas namísto řízení věnovat knížce nebo práci.

Tip 10: Nemůžeme se ten kousek projít?

Studený motor má několikanásobně vyšší spotřebu paliva než zahřátý na provozní teplotu. Proto nejdražší jsou jízdy na krátkou vzdálenost. Kilometr přitom pěšky ujdete za 15 minut a navíc: nemusíte hledat místo k parkování. Nevyplatí se to?

Možná je také lepší dojít pěšky do obchodu za rohem, než abychom jezdili do supermarketu na periferii.

Tip 11: Provětrejte sebe i bicykl

Jaro se pomalu, ale nezadržitelně blíží: co takhle vytáhnout kolo i helmu a jezdit do práce či do školy po vlastním? Je to levnější, zdravější a šik.

Tip 12: Bonus

Hnutí DUHA ve své iniciativě Velká výzva prosazuje důležitý nový zákon, který nastartuje investice do chytrých řešení: aut s menší spotřebou, pohodlnější veřejné dopravy, bezpečných a lepších cyklostezek. 22 000 lidí už napsalo poslancům, aby jej schválili.

Přidejte se také vy a rozhýbejte své politiky

Jak ještě můžete pomoci

Naše práce je možná pouze díky drobným darům lidí, jako jste vy. Přidejte se a společně budeme úspěšní.

Zdroj: www.velkavyzva.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů