Čtvrtek, 28. března 2024

Zelená úsporám netáhne, lidé jdou raději pro dotace na kraj

Zelená úsporám netáhne, lidé jdou raději pro dotace na kraj

Olomouc - Nechat si zateplit dům či vyměnit okna z dotací ze státního programu Zelená úsporám? Ne, díky, raději si vezmeme příspěvek od kraje. I tak by se dal tlumočit výsledek zájmu o programy, které mají lidem pomoci k energetickým úsporám v domech či bytech.

Po příspěvku z rozpočtu hejtmanství je v regionu nyní mnohonásobně větší poptávka než o dotace z podobného programu Zelená úsporám v režii státu. O ten za půl roku trvání požádala v kraji jen hrstka zájemců.

Zato krajští úředníci už k dnešnímu dni poslali na účty prvním dvanácti žadatelům 180 tisíc korun. Dalších třináct žádostí schválila Rada Olomouckého kraje. Přes padesát nyní čeká na projednání.

"Zájem o příspěvek kraje od spuštění neustále narůstal. Kontaktovalo nás přes 1700 zájemců telefonicky, emailem nebo osobně. Na veletrhu Stavotech jsme ve stánku Olomouckého kraje zřídili kontaktní poradenské centrum. To navštívilo osobně 260 potenciálních žadatelů," Roman Melo, který má na krajském úřadě program na starosti.

Doplnil, že lidé peníze využívají převážně na výměnu oken.

Naopak program Státního fundu životního prostředí Zelená úsporám zatím naráží na malý zájem žadatelů. Ještě v polovině prázdnin neevidoval fond v Olomouckém kraji ani jednoho žadatele. Po půl roce se přihlásili první zájemci, jejich počet je však stále mizivý.

"Ke konci října zaměstnanci krajského pracoviště Olomouc přijali pouhých šest žádostí. V Brně jich přitom bylo devětasedmdesát," uvedla tisková mluvčí fondu Lenka Brandtová.

Také firmy, které jsou na seznamu odborných dodavatelů, potvrzují nízký zájem o státní podporu.

"Lidi se na nás kvůli programu obracejí s dotazy. Ale ze zhruba dvaceti tazatelů má jen jeden vážný zájem. Lidé se přijdou podívat, získají informace a tím to většinou skončí. Žádnou zakázku jsme zatím nezrealizovali," řekl Dalibor Schmiedt z olomoucké firmy A group.
Krajské dotace jsou jednodušší

A čím si vysvětlit rozdílný zájem o krajské a státní dotace? Složitostí přístupu k penězům.

"Zejména pro žadatele, kteří nehodlají provádět úplná energeticky úsporná opatření a chtějí spíše opatření dílčí, bez stavebního povolení či ohlášení a po etapách, je získání krajské dotace jednodušší. Žadatel nemusí předkládat projekt, dokladovat dosažení úrovně úspory výpočtem, vyměňovat všechna okna na objektu, ani zateplovat celý obvodový plášť," objasnil výhody programu hejtmanství Melo.

V případě programu Zelená úsporám, který vyhlásil Státní fond životního prostředí, mají sice žadatelé více možností, jeho přílišná složitost však spoustu lidí odrazuje. Už jen fakt, že si zájemci musí vybrat z autorizovaných firem, celou záležitost prodraží.

"Drobní domkaři si raději pozvou zedníka, který není v seznamu odborných dodavatelů, než aby si nechali dělat úpravy u specializovaných firem. Sami si nakoupí materiál a přijde je to levněji," míní Dalibor Schmiedt z firmy A group.
Změna od září výrazně zvedla zájem

Hejtmanství k dotacím přikročilo proto, aby zmírnilo dopady hospodářské krize a rozproudilo ekonomiku. Krajskou dotaci mohou získat lidé na zateplení, výměnu oken a dveří.

Vlastníci nemovitostí mohli žádat o peníze od července. Nejdříve na ni mohl dosáhnout jen majitelé domů. Na konci září se však hejtmanství rozhodlo, že peníze mohou získat i společenství vlastníků či soukromé společnosti.

"Menší počet podaných žádostí v prvních měsících způsobil fakt, že je možné je podat až po ukončení prací. Významným impulsem, který zvýšil zájem, byla změna podmínek na konci září. Umožnili jsme lidem také čerpat příspěvek na každou bytovou jednotku v objektu," vysvětlil Melo.

Lucie Bukvová, Karel Páral

Zdroj:Olomoucký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů