Čtvrtek, 28. března 2024

Program Zelená úsporám prověří Deloitte Advisory

Program Zelená úsporám prověří Deloitte Advisory

Dotační program Zelená úsporám, který má v příštích letech rozdělit desítky miliard korun z prodeje ušetřených povolenek na vypouštění oxidu uhličitého, bude kontrolovat společnost Deloitte Advisory. Ve středu to uvedl deník E15.

Společnost Deloitte Advisory vyhrála tendr Fondu životního prostředí. Hodnota zakázky se vyšplhala na 13,7 milionu korun.

Audit si vyžádali kupci povolenek. Podle tiskové mluvčí Fondu životního prostředí Lenky Brandtové kupci požadovali, aby celý program kontrolovala přiměřeně velká mezinárodní společnost. Ta by měla dohlížet nejen na toky peněz v celém programu, ale měla by vyhodnocovat také to, kolik Česká republika ušetřila díky dotacím emisí.

"Důvodem systémového auditu není snaha zefektivnit celý program, ale jde o standardní postup hodnocení, jehož výsledky slouží pro optimalizaci administrace," uvedla mluvčí.

Celková hodnota žádostí o dotace z programu Zelená úsporám překročila podle posledních informací ministerstva životního prostředí hranici jedné miliardy korun. Podpora 50 milionů korun na financování projektových žádostí už byla vyčerpána.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů