Sobota, 20. dubna 2024

Stát nestíhá utratit zelené miliardy

Česku hrozí, že bude vracet nevyčerpané dotace na zateplování. Ministerstvo rozhodlo: Dáme 4 miliardy do veřejných budov.

Stát nestíhá utratit zelené miliardy

Stát tahá za záchrannou brzdu v zateplovacím programu Zelená úsporám. Z 18 miliard korun, které může nyní rozdělit, chtějí po dvou letech Češi jen 4 miliardy. A už za dva roky program končí. Ministryně životního prostředí Rut Bízková proto včera oznámila, že na dotace si budou moci nově sáhnout i provozovatelé škol, nemocnic nebo domovů důchodců. Před rokem přitom tento plán tehdejší ministr Ladislav Miko označoval jako krizovou variantu.

Pozice ministerstva je schizofrenní. Od začátku tvrdí, že čerpání peněz z programu běží správným tempem a Česku nehrozí, že by nevyčerpané peníze muselo vracet. Už čtyřikrát ale zmírnilo podmínky čerpání programu, aby na něj dosáhlo více lidí. Nejzásadněji to bylo vloni, kdy ho otevřelo i pro panelové domy a zapojilo do projektu banky.

"Ta matematika je neúprosná. Peníze by se nestihly vyčerpat. Je to jediná cesta, kterou se mohlo ministerstvo vydat," říká Richard Richtermoc z vedení společnosti Thermoil, která se mimo jiné zabývá poradenstvím v oblasti tepelných zdrojů.

Pozor, bude nával

O uvolnění programu bude ještě česká strana jednat s Japonskem, bude muset totiž upravit vzájemnou smlouvu o odkupu emisních povolenek, z nichž peníze do Zelené úsporám plynou. "Každopádně doporučujeme všem, aby si připravili dokumenty pro žádosti o dotace. Zájem bude veliký. Na veřejných budovách bychom mohli klidně utratit všechny peníze, ta poptávka je ohromná," říká ministryně Bízková.

S Japonci začne jednat ještě v květnu, program se může pro veřejné budovy oficiálně otevřít zhruba měsíc až dva poté. Jen letos budou pro školy, školky či nemocnice k dispozici 4 miliardy korun.

Domácnosti mají přednost

Změna v programu ale neznamená, že by se lidé už k penězům na zateplování domů a bytů nedostali. "Stále jsou pro nás prioritní domácnosti. Tohle je spíš jen taková pojistka," popisuje novinku bývalý ministr a nynější poradce ministryně Jan Dusík.

Kde je problém?

Lidé se zatím k programu příliš nepřiklonili zejména kvůli tomu, že vyžaduje přísné podmínky. Před zateplováním či výměnou oken musí být zpracován odborníkem projekt, lidé se mohou obrátit jen na autorizované firmy. Peníze navíc dostanou až poté, co svůj projekt dokončí. A protože musejí používat mnohdy nákladné materiály, opravy podle "zeleného vzoru" nebývají vždy úplně levné. Kompletně zateplit průměrný rodinný dům podle ministerských regulí vyjde na půl milionu i více.

Přesto se program podařilo po počátečním neúspěchu alespoň částečně nastartovat. Ministerstvo a Státní fond životního prostředí aktuálně evidují více než 19 tisíc podaných žádostí. Denně je registrováno v průměru 180 nových, ale neznamená to, že všichni uspějí.

Česko může prodat do ciziny právo na vypuštění až 150 milionů tun skleníkových plynů. Tento balík dostala přidělený Kjótským protokolem. Protože ale Česko snížilo produkci plynů a 150 milionů nedokáže vypustit, může si dovolit je prodávat. Zpeněžilo už 73 milionů tun, prostředky musejí jít ale znovu do omezení emise skleníkových plynů.

Smlouvu na prodej 2 milionů tun podepsala aktuálně ministryně Bízková s japonskou společností Mitsui & Co. Většinu povolenek se daří prodat právě do Japonska, část si koupili také Rakušané a Španělé.

Zelené dotace

  • 18 miliard korun má nyní Česko k dispozici na program Zelená úsporám. Peníze získalo z prodeje povolenek na vypouštění emisí.
  • 4,1 miliardy korun dosud Češi chtějí jako dotace z programu. Neznamená to ale, že všichni zájemci o dotace uspějí.
  • 4 miliardy korun chce letos stát dát z programu na zateplování veřejných budov. Jde o zásadní průlom. Plán musí ale ještě posvětit Japonci.


AUTOR: Petr Weikert
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů