Čtvrtek, 28. března 2024

Ekologické projekty mohou získat granty

Ekologické projekty mohou získat granty

Až 300 tisíc korun na projekt podporující ochranu životního prostředí mohou získat občanská sdružení, obecně prospěšné společnosti, nestátní neziskové organizace, nadace nebo nadační fondy. Uzávěrka žádostí o dotaci je 1. října. Novinkou letošního roku je zjednodušení podávání přihlášek - díky nově zavedenému systému Grantys se celá grantová žádost vyplňuje on-line.

Zájemci mohou podávat své žádosti ve třech tematických oblastech: informování široké veřejnosti, ovlivňování legislativy na úrovni Evropské unie a České republiky ve prospěch životního prostředí a oblast týkající se kampaní a projektů podporujících účast na rozhodování o územním plánování nebo ochraně cenných přírodních lokalit.

"Vloni jsme v tomto tematickém okruhu podpořili například občanské sdružení Děti Země a jejich občanskou koalici Nádraží v centru, která prostřednictvím kampaně zapojovala veřejnost do diskuze o plánované přestavbě Železničního uzlu Brno a přesunu hlavního nádraží," říká František Brückner, grantový manažer Nadace Partnerství. Letošní grantové řízení letos čeká jedna podstatná změna, kterou je zjednodušení podávání žádostí díky zavedení elektronického systému Grantys. "Nadace se snaží o co největší zjednodušení grantového řízení směrem k žadatelům, a proto jsme pro ně vyvinuli systém, díky němuž mohou celou žádost vyplnit on-line do elektronických žádostí," vysvětluje ředitel Nadace Partnerství Miroslav Kundrata.

Nadace Partnerství poskytuje výše uvedené typy grantů jedenkrát ročně ve svém Základním grantovém programu.

"Podporujeme v něm oblasti, kterým nevěnuje dostatek pozornosti stát, samospráva ani jiné nestátní zdroje nebo jiné programy Nadace Partnerství.

Financovat potřebné projekty nezávisle na podpoře soukromého sektoru nebo státu nám umožňují výnosy z investic nadačního jmění," dodává grantový manažer František Brückner.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů