Čtvrtek, 18. dubna 2024

Program Zelená úsporám získal další prostředky

Program Zelená úsporám získal další prostředky

Ministr životního prostředí Pavel Drobil a zástupce japonské firmy Mitsui & Co. pan Ken Abe včera - 31. srpna 2010 - uzavřeli smlouvu o prodeji dalších jednotek AAU [1]. Program Zelená úsporám tak získá nové prostředky, které budou využity pro zateplování rodinných a bytových domů, výstavbu domů v pasivním standardu a výměnu starých kotlů za ekologické vytápění.

V současné době probíhají jednání Ministerstva životního prostředí i s dalšími kupci emisních kreditů. Přestože vyjednávání jsou po loňské krizi čím dál složitější, je Česká republika v prodeji jednotek AAU dlouhodobě nejúspěšnější zemí a již několikátý prodej jednotek AAU firmě Mitsui je toho důkazem.

"Jednání o prodeji dalších emisních jednotek mají naději na úspěch i z toho důvodu, že kupci vnímají pozitivně úspěšný rozvoj programu Zelená úsporám," komentuje tento prodej ministr Drobil.

Do dnešního dne prodalo Ministerstvo životního prostředí celkem 76,2 milionů jednotek AAU. Většinu z nich odkoupilo Japonsko (japonská vláda a firma Mitsui), část emisních kreditů od Česka převzaly i vlády Rakouska, Španělska a Světová banka.

povolenky

Stejně jako u všech předchozích smluv i v tomto případě zůstávají vyjednaná cena jednotky AAU i celkový získaný finanční objem důvěrné.

Možnost prodat jednotky AAU získala Česká republika díky tomu, že od roku 1990 snížila své emise skleníkových plynů již o 27,6 %, přičemž jí z Kjótského protokolu vyplynul závazek k 8% snížení. Své nevyužité právo vypouštět emise skleníkových plynů proto může ve formě jednotek AAU prodat ostatním státům nebo firmám, které mají problém se splněním svých závazků.

Podle zákona o podmínkách obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů nakládá s jednotkami AAU [2] Ministerstvo životního prostředí a výnosy z prodeje jednotek AAU jsou příjmem Státního fondu životního prostředí. Ten je poté investuje výhradně do programu Zelená úsporám.

Další informace najdete na:

http://www.mzp.cz/cz/search?query=obchodov%C3%A1n%C3%AD+s+AAU

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů