Pátek, 29. března 2024

Peníze z autovraků mohou směřovat do programu Zelená úsporám

Peníze z autovraků mohou směřovat do programu Zelená úsporám

Do programu Zelená úsporám přibude asi 1,5 miliardy korun z fondu na ekologickou likvidaci autovraků. Novelu zákona o odpadech, která to umožní, dnes podepsal prezident Václav Klaus. O jeho rozhodnutí ČTK informoval mluvčí prezidenta Radim Ochvat.

Ministerstvo životního prostředí chce přesunem peněz řešit nedostatek financí v programu Zelená úsporám. Na účtu pro likvidaci autovraků bude koncem roku přibližně 1,5 miliardy korun. Na likvidaci vozidel se však loni vyčerpalo pouze 38 milionů, v příštích letech by to nemělo být více než sto milionů korun.

Ekologické poplatky na likvidaci autovraků se v Česku platí od roku 2009. Vztahují se na auta, která neplní emisní normu Euro 3 a vyšší, a činí od 3000 do 10.000 korun. Podle dřívějších údajů Sdružení automobilového průmyslu se to dotýká více než poloviny všech osobních aut v Česku, tedy přibližně 2,5 milionu vozů. Státní fond životního prostředí takto předloni vybral 670 milionů korun, loni 606 milionů.

Dosud bylo možné peníze z autovraků podle zákona použít "na podporu sběru, zpracování, využití a odstranění vybraných autovraků". Podle novely budou moci být využity i na likvidaci jednotlivých částí automobilů, které dosloužily.

Program Zelená úsporám je určen na podporu úspor energie a využití obnovitelných zdrojů energie v obytných domech. Podpora se poskytuje formou nenárokové dotace. Program je financován z příjmů z prodeje emisních kreditů. Na financování programu bylo vyčleněno 19 miliard korun, k vyhovění všem žádostem o dotace je však třeba o osm miliard korun víc.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů