Pátek, 29. března 2024

S ekologickými kotli lidé zaplatí o třetinu míň za vytápění

S ekologickými kotli lidé zaplatí o třetinu míň za vytápění

Až o třetinu nižší náklady na vytápění by mohli mít lidé v Moravskoslezském kraji, kteří vymění stávající ručně plněné kotle na tuhá paliva za nové nízkoemisní kotle, které jsou šetrnější k životnímu prostředí. Novinářům to dnes řekl hejtmanův náměstek Miroslav Novák (ČSSD). Program na výměnu kotlů, na který budou moci zájemci získat dotaci až do výše 60.000 korun, začne 1. února. Pro žadatele je zatím připraveno celkem 20 milionů korun.

"Automatické kotle emisní třídy tři jsou šetrnější k životnímu prostředí, kdy průměrná hodnota prachu je až o 100 kilogramů méně na jeden rodinný domek. Pro uživatele je ekonomicky výhodná, protože dochází až ke třetinové úspoře nákladů," uvedl Novák. Dodal, že nové kotle mají vyšší účinnost, a tak například domácnost, která ročně černým uhlím protopí 30.000 korun by s novým kotlem zaplatila kolem 20.000 korun.

Od středy by se na stránkách krajského úřadu měly objevit i formuláře žádosti o poskytnutí dotace. Kraj je však nejdříve začne přijímat právě 1. února. V případě vysokého zájmu bude při přidělení dotace rozhodovat datum přijetí žádosti. "Ve výhodě budou ti, kteří přijdou co nejdříve (...), žádosti budou proplaceny do vyčerpání alokace 20 milionů korun," uvedl Novák.

Program takzvaný "kotlíkových dotací" je společným projektem kraje a ministerstva životního prostředí a oba partneři ho dotují rovným dílem. Ministerstvo už dříve uvedlo, že v případě zájmu obyvatel je ochotno dotaci navýšit. Podle Nováka však navýšení zřejmě nelze čekat ještě letos, protože ani nyní vyčleněnou dotaci se pravděpodobně nepodaří vyčerpat dříve než na konci letošního roku. Kraj totiž počítá s tím, že celý průběh od podání žádosti až do jejího proplacení potrvá zhruba devět měsíců. "Myslím si, že v letošním roce nejsme schopni ani čistě administrativně proplatit více, než je 20 milionů korun," uvedl Novák. Dodal, že pokud se projekt ukáže jako úspěšný, bude kraj ve svém rozpočtu pro příští rok počítat s dalšími penězi.

Program je určen žadatelům z Moravskoslezského kraje a nijak nerozlišuje místo jejich bydliště. Podmínkou je to, aby nyní topil v ručně plněném kotli na tuhá paliva, ten znehodnotil a vyměnil za nový a pak po dobu 15 let umožnil kontrolu topeniště.

Průměrná cena nových automatických kotlů je podle Nováka kolem 80.000 korun. Žadatel peníze dostane zpětně. "Lze předpokládat, že dodavatelské firmy (...) na základě té schválené dotace ze strany kraje mohou prodloužit lhůtu splatnosti," uvedl Novák. Lidé by tak víceméně zaplatili jakousi zálohu a zbytek doplatili po obdržení dotace.


Martina Helánová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů