Středa, 24. dubna 2024

Tip na výlet - Muzeum Mlejn - Ostravské vodní mlýny

Tip na výlet - Muzeum Mlejn - Ostravské vodní mlýny

Kam a jak jedeme?

Muzeum Mlejn - ostravské vodní mlýny
Cesta do Ostravy. Od vlakového nádraží (hlavní nádraží Přívoz) druhá tramvajová zastávka "Muglinovská" jedou tam všechny tramvaje od nádraží. Pak cca 300 m směrem do centra po levé straně - objekt mlejn s restaurací, galerií a muzeem.

Za čím jedeme?

Muzeum Mlejn zahájilo provoz 7.listopadu 2009, při příležitosti 123 výročí vzniku krupného mlýna Samuely-Wechsberg v Ostravě na Nádražní třídě.

Muzeum vzniklo, aby připomnělo dávnou slávu mlynářského řemesla, které na ostravsku přetrvalo více než 600 let, vlastně do do konce habsburské monarchie v roce 1918, kdy se Ostrava stala nejvýznamnější průmyslovou oblastí Rakouska-Uherska. A toto období také bylo poslední etapou ostravských mlýnů, kdy zemědělství a potravinářství ustoupilo průmyslové aglomeraci.

Uhhlí a železo zcela převálcovalo tehdejší zemědělský ráz krajiny, a ta tam byla sláva mlynářského řemesla. Muzeum se proto snaží přiblížit dobu, kdy mlynáři v Ostravě byli váženými občany a všechno fumgovalo ještě jinak. Na informačních panelech a v počitači jsou k dispozici informace o osmi ostravských mlýnech, a dále také o mlýnech které se nalézaly v těsném okolí Moravské Ostravy a Přívozu.

V muzeu jsou ukázky dokumentace, dobových předmětů z mlýnů, domácností, nářadí sekerníků a zedníků, sbírka peněz, kterými se platilo v době, kdy mlýny ještě fungovaly a další drobné maličkosti z doby, Franz Josefa I. a První republiky.

Adresa :
Muzeum Mlejn
Ostrava - Moravská Ostrava, Nádražní 138 A
telefon 596136033
e-mail: spolekmlejn@mlejn.com
www.mlejn.com

otevřeno: pondělí až pátek 10.00 až 17.00
v roce 2010 vstup zdarma

Jak a kde jsme se najedli a ubytovali?

Jídlo podávají v restauraci Starý mlýn, který je součásti Muzea a Galerie Mlejn. Restaurace se nachází v přízemí.


Co se nejvíce líbilo a co naopak ne?

Velice zajímavé jsou informace o historii ostravských mlýnů, které již dnes neexistují a přibližují historii Ostravy, když ještě nebyla průmyslovým městem.


Ostatní informace

Vstupné do galerie a muzea se neplatí. Po návštěvě mlejna se můžete vydat dále do centra Ostravy a navštívit například Ostravské muzeum na Masarykově náměstí.

Zdroj: www.turistika.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů