Pátek, 29. března 2024

Jaký bude hotel budoucnosti

Jaký bude hotel budoucnosti

O tom, jak bude vypadat hotelový pokoj za nějakých 50 let, už se vedlo několik debat. Někdo sází na technologické výstřelky, jiný na souznění s přírodou či dokonce lehkou imitaci vlastního domova. Kde však končí realita a začíná science fiction?

Odhady podob v budoucnosti jsou vděčným námětem debat, také na téma hotelu budoucnosti se vedou vášnivé konverzace i výzkumy. Jeden z nich, provedený britským touroperátorem Thomson Holidays, představil podobu hotelu v roce 2024 jako jakýsi zámotek umístěný na chůdách. Zámotek bude naprosto soběstačný a hosté si navíc budou moci vybrat, jaké obrázky budou promítány na jeho stěny. Jakmile určitá destinace vyjde z módy, tento "hotel" se jednoduše přemístí do jiné lokality. Jeho hlavní předností bude minimální dopad na životní prostředí.


KDE JSOU HRANICE TECHNOLOGIE


Podle Glena Hiemstra, zakladatele webu futurist.com, definují hotel budoucnosti tři pojmy. Robotika, nanotechnologie a biometrická bezpečnost. Většina úkonů, jako je úklid nebo check-in, bude podle něj vykonávána roboty a bezpečnost bude zajištěna skenováním oční sítnice. Také Michael Specking, ředitel hotelu Hilton Prague, odhaduje, kam až dojde technologický pokrok: "Umím si představit, že host se bude moci v hotelu zaregistrovat sám na základě specifického kódu, který mu bude vygenerován při rezervaci pokoje samozřejmě on-line."

Otázkou však zůstává, zda technologie neposune pohostinství směrem, kterým se nikdy nemělo ubírat. Nahrazením lidského faktoru robotizovanou obsluhou zmizí z hotelového ubytování veškerá komunikace mezi hostem a personálem. Na tento problém poukazuje také Pavel Hlinka, prezident Asociace hotelů a restaurací ČR: "Věřím, že hotelová služba bude i za 50 let stále o lidech, i když pokoj bude prošpikován technologiemi a inovacemi. O to přece v naší branži jde." Jediným realistickým technologickým požadavkem současných hostů tak stále zůstává bezplatné připojení k internetu v celém prostoru hotelu.


ZELENÁ ENERGIE JAKO ZÁKLAD


Velmi diskutovaným tématem bude i za 50 let otázka environmentální zodpovědnosti. O dopadech provozu hotelového zámotku na chůdách se dá zatím pouze spekulovat. Skutečné náklady za energie má však každý hoteliér denně před sebou. A za několik let to nebude, zejména pro velké hotely, o nic lepší. Jak by měl v tomto smyslu fungovat hotel budoucnosti? Většina projektantů hotelových budov svorně tvrdí, že s ochranou životního prostředí a efektivního využívání energií se bude muset počítat již při navrhování budov. Green management již dnes dává prostor k úsporám energií, vody a dalších přírodních zdrojů, co se však stane za několik desítek let, kdy náklady na energie budou zabírat desetinásobek dnešního podílu na provozních nákladech?

"Samozřejmostí nových hotelů budou podle mě solární panely na výrobu energie, rekuperace odpadního tepla z kuchyní i z odpadních vod a izolace budovy. Zároveň bude využívána energie odpadní vody k výrobě elektrické energie. U velkých zařízení si dokážu představit vlastní automatické výrobníky bioplynu z kuchyňského odpadu, který bude využíván k vytápění a ohřevu," odhaduje Pavel Hlinka. Michael Specking zdůrazňuje kolektivní odpovědnost za snižování ekologické zátěže, která by se měla promítnout v dodržování nově přijatých zákonů.

kráceno,

ZDROJ: HOTEL&SPA MANAGEMENT


Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů