Čtvrtek, 28. března 2024

Město Adršpach: Nádherná příroda, slušné ceny, neukáznění návštěvníci

Město Adršpach: Nádherná příroda, slušné ceny, neukáznění návštěvníci

Ve skalním městě Adršpach na Broumovsku se prázdninová inspekce Blesku přesvědčila, že turistům, ať již našim nebo polským, není nic svaté. Ani úžasná národní přírodní rezervace. A tak si správce Juraj Polák a jeho strážci mohou nohy uběhat, aby zabránili devastaci přírodního výtvoru v pískovcových skalách...

Do areálu jsou dva oficiální vstupy u parkovišť v Dolním Adršpachu. Tady zaplatíte za auto za celodenní stání (8-18 hodin) 70 korun, za motorku 30 korun. Za 10 korun vám tady pohlídají kolo, v parku je totiž cyklistika zakázaná. Stejně tak jako kouření, koupání v zatopené pískovně, trhání rostlin a plodin či volné pobíhání psů. Avšak během několikahodinového pobytu v rezervaci se náš inspektor se všemi těmito přestupky setkal.

Tisícovka za kouření

Byli jsme také svědky několika zákroků strážců proti porušování řádu. Na místě mohou udělit pokutu až 1000 korun. Správce skalního města Juraj Polák nám řekl, že většina návštěvníků respektuje návštěvní řád, ale je i dost turistů, kteří se tady chovají bezohledně. Přesvědčili jsme se také, že i po uzavření rezervace v 18 hodin se tady pohybuje hodně lidí, koupou se v pískovně, kouří a potkali jsme i dva cyklisty, kteří rychle sesedli, když viděli barvy Blesku.

Paní starostka v Adršpachu má dovolenou, tak jsme získali vyjádření na Správě Chráněné krajinné oblasti Broumovsko v Polici nad Metují. "Víme o tom problému, víme, že po 18. hodině tam nastává neúnosný režim, a určitě budeme jednat s obcí Adršpach, která rezervaci provozuje a vybírá vstupné, aby ostraha hlídala areál i po 18. hodině.

A je nám také jasné, že v otvírací době se sice strážci snaží, ale v pěti lidech, když přitom ještě uklízejí odpadky po turistech, nemohou takovou extrémní návštěvnost uhlídat. Byli bychom proto pro určitou regulaci návštěvnosti," řekl inspektorovi Blesku Petr Kuna ze Správy CHKO Broumovsko.

Plavba po lodí v ceně

Jinak je rezervace bez nadsázky úchvatná a čtyřkilometrový prohlídkový okruh nabízí pohled na jedinečné skalní výtvory. Voda v pískovně je křišťálově čistá, jen ty vajgly na břehu... Vstupné je 60 korun, pro děti je to korun 30. Čtyřčlenná rodina zaplatí zvýhodněné vstupné 150 korun. V ceně vstupného je projížďka lodí po jezeru, popřípadě si můžete sami zapůjčit loďku za 55 Kč na hodinu. Infocentrum má otevřeno každý den do půl páté.

Čistá WC i sprchy

Když vám vyhládne, hned u vchodu je restaurace Skalní město s hlavními jídly, která stojí kolem 80 Kč. U parkoviště jsou pak stánky s občerstvením, kde se najíte ještě levněji a podle našeho testu dobře. Kuřecí řízek s okurkou a chlebem za 60 korun byl nejen dostatečně velký, ale i chutný, a dvojka koly za 15 dobře vychlazená. Desetistupňové pivo uhasí žízeň za 20 korun. Hned vedle stánků jsou veřejná WC, od 8 do 18 hodin za 5 Kč, sprchy za 25 Kč, vše čisté a na úrovni, po šesté hodině jsou k dispozici zdarma dvě WC, opět čistá a vybavená. Pokud by se návštěvníkovi udělalo nevolno, záchranka je tady z Broumova podle správce do 15 minut.

Hodnocení:

Skalní město Adršpach je pětihvězdičkový přírodní klenot, panorama skal na pozadí jezera, stejně jako skalní útvary bizarních tvarů jsou nádherné. Značení i služby si zaslouží čtyři hvězdičky, chování mnohých návštěvníků je ale sotva jednohvězdičkové. Bez intenzivnější ostrahy a zřejmě i regulace návštěvnosti se to asi neobejde. Bylo by přece neodpustitelné nechat si pod rukama zničit takovou přírodní krásu... Suma sumárum: jako celek hodnotíme "trojkou".

Zdroj:Blesk
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů