Čtvrtek, 28. března 2024

Brit prošel povodí Amazonky - trvalo mu to přes dva roky

Brit prošel povodí Amazonky - trvalo mu to přes dva roky

Tisíce kilometrů v nohách a 50.000 moskytích bodnutí po celém těle se staly součástí pěší túry britského dobrodruha Eda Stafforda, který za 859 dnů prošel celou délku řeky Amazonky. Dnes jeho nohy omyly po dlouhém putování vlny Atlantiku na pobřeží severní Brazílie, napsala agentura AP.

Ještě před koncem cesty Stafford vyjádřil naději, že jeho výkon důrazněji upozorní na ničení amazonského deštného pralesa. Ovšem v jeho srdci zůstane celá akce prostou výpravou vytrvalosti.
"Podstatou toho zůstává, pokud to není egoistické, chlapecké dobrodružství," svěřil se 34letý bývalý kapitán britské armády, zatímco si užíval slunečních paprsků nedaleko pralesního města Belém.
Známo je šest expedic povodím Amazonky od jejích předpokládaných pramenů v peruánských Andách přes Kolumbii až do Brazílie, kde se po 6760 kilometrech její vody vlévají do Atlantiku. Všechny výpravy ale používaly k překonání této vzdálenosti čluny.

Stafford se svým britským přítelem zahájil putování 2. dubna 2008 na jižním pobřeží Peru. Po třech měsících jeho kamarád odpadl, ale Stafford pokračoval, překonával úseky cesty v doprovodu stovek místních lidí, s nimiž se po cestě potkal. Jeden z nich, peruánský pralesní zaměstnanec Gadiel Sánchez se rozhodl Brita doprovodit až k Atlantiku.

Celé dobrodružství Stafforda vyšlo na 100.000 dolarů, jimiž přispěli sponzoři a dárci. Ale značně mu pomohlo pochopit Amazonku, její roli v ochraně planety před klimatickými změnami, i komplex sil, které vedou k jejímu ničení.
Spatřil rozsáhlé pásy zničeného pralesa. "Jsou to lidé u moci, kdo profitují z těžby zdejšího nerostného bohatství," zdůraznil dobrodruh. "Na vině jsou zkorumpovaní politici a zákony, které nejsou prosazovány, a pokračující deforestace."

Navzdory všemu ale Stafford věří, že se věci změní k lepšímu. "Myslím, že průměrný Brazilec má mnohem větší povědomí o životním prostředí než lidé u moci. Jsem optimista, ne pesimista," dodal.
Živil se ulovenými piraňami, rýží a fazolemi a munici si opatřoval v osadách rozesetých podél řeky.
Stafford s Riverou se setkali s veškerým myslitelným nebezpečím, počínaje pětiapůlmetrovými kajmany přes obrovské anakondy, nemoci, nedostatek jídla až po hrozbu utonutí.
Hrozbou byli i původní obyvatelé pralesa. V jedné indiánské komunitě je v září 2008 přivítali a nabídli jim, že se rádiem spojí s další vesnicí, aby dostali povolení k průchodu přes její území.
"Došlá odpověď byla průzračně jasná. Jestli gringo přijde do jejich komunity, zabijí ho," napsal tehdy Stafford na svém blogu.

Nakonec se do indiánského zajetí stejně dostali. Indiáni je svlékli a zabavili jim veškeré vybavení, z něhož si pak nechali jen mačetu. Oba muži ale opakovaně vysvětlovali účel své cesty, až si indiány získali.
Směli přes jejich území přejít, avšak museli si od indiánů najmout průvodce.
Stafford už plánuje další expedici. Chce se na ni vydat v září příštího roku, ale podrobnosti nevyzradil. Řekl jen, že takovou cestu ještě nikdo neudělal. Do té doby chce odpočívat.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů