Čtvrtek, 28. března 2024

Ekologické hotely v Čechách končí?

Evropská unie vydala 30. ledna 2010 nové nařízení ohledně ekologického značení produktů a služeb Ecolabel, které upravuje kritéria pro splnění certifikace. Polovina českých ubytovacích zařízení reagovala na zpřísněné podmínky odstoupením.

Ekologické hotely v Čechách končí?

Náročná ceritifkace odrazuje

Cílem je zvýšit do roku 2015 počet produktových skupin nosících logo ekologicky prospěšného produktu či Logo Ecolabelslužby ze současných 26 na 40 až 50. V České republice má však nově zavedené nařízení naprosto opačný efekt.

Namísto slibovaného snížení poplatků a zjednodušení stávajících kritérií především hoteliéři pociťují spíše zvyšující se finanční nároky na udržení certifikace Ecolabel, a tak od jejího prodloužení na další období ustupují.

Z původních deseti ekologicky značených ubytovacích služeb jich je pro období od července 2010 certifikováno pouze pět, a to pražské hotely Adalbert, Alta Plaza a Adria, dále Chateau Mcely a Centrum Veronica Hostětín. Ostatní provozovatelé o prodloužení licence z různých důvodů neprojevili zájem.

Pravidelné změny

Kritéria pro udělení ekoznačky EU jsou pravidelně revidována, aby neustále odpovídala situaci v daném podnikatelském odvětví a aktuálním technologickým možnostem a mohla být udělena jen poskytovatelům skutečně kvalitních, ekologicky nadstandardních služeb. Obvykle to však znamená jejich zpřísnění.

Nejinak tomu bylo i tentokrát - nejvýrazněji se zvedly požadavky na podíl odběru elektřiny z obnovitelných zdrojů energie, vyšší účinnost vytápění a klimatizace a lepší izolační schopnosti oken. Minulá sada kritérií platila od roku 2005, další revize bude provedena za čtyři roky.

Jak jsou na tom u sousedů?

Potíže jsou i v ostatních státech EU. Pouze v Itálii a v Belgii s plněním nových kritérií problémy nemají. V těchto zemích však mnohem více než v České republice platí, že je značka ekologicky šetrné služby ovlivní hosta již při samotném výběru hotelu.

V ostatních zemích už to tak jednoduché není. Na Slovensku vnímají jako problematická v podstatě stejná kritéria, jako je tomu v Česku, k tomu ještě jako komplikované pociťují odstranění výrobků na jedno použití. V Maďarsku je pak například kritérium omezující průtok vody spíše vítáno jako prostředek ke snížení spotřeby vody.

V Lotyšsku byly takto certifikovány tři hotely, ale s novým obdobím se certifikace všechny tři vzdaly. Dle vyjádření lotyšské certifikační agentury jedním z důvodů může být obtížnost splnit nová kritéria týkající se energetické náročnosti budov a systémů vytápění.

Brzy se tak možná dočkáme situace, kdy budeme mít sice dokonale vypracovaná kritéria pro skutečně ekologické služby, ale nikoho, kdo by je plnil.

(Klára Chromá)

Nejekologičtější hotel Skandinávie

Hotel Crowne Plaza Towers v KodaniNový hotel Crowne Plaza Towers v Kodani z hlediska ekologického zatížení nasadil své konkurenci laťku pořádně vysoko. Největší pozornost poutá samotná fasáda 25patrové budovy, jejíž vnější strana je celá pokryta high - tech solárními panely. Představuje tak největší soukromé fotovoltaické zařízení v Dánsku, které je schopné vyrobit 170 tisíc kilowatthodin ročně - to odpovídá roční spotřebě 55 rodinných domků.

Dalších úspor je možné v zeleném hotelu dosáhnout díky klimatizačnímu a vyhřívacímu systému využívajícímu přírodní zdroj vody. Ta se v létě používá k ochlazování a v zimě k vyhřívání. Ekologické smýšlení je ale v Crowne Plaza Towers také vidět i v jiných jeho částech: v kuchyni jsou nainstalovány obrovské nádoby vyrábějící bioplyn ze zbytků jídel a dřevěný nábytek ve všech 366 pokojích je vyroben ze stromů, místo kterých byly hned vysázeny nové.

Také zubní kartáčky, které host nalezne v koupelně, jsou vyrobeny z biologicky odbouratelného materiálu. Na přírodní bázi jsou rovněž šampony a tělová kosmetika a vodovodními kohoutky neproteče víc než šest až sedm litrů za minutu, což odpovídá polovině standardního průtoku v ostatních hotelech.

(HOTEL&SPA MANAGEMENT)

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů