Pátek, 29. března 2024

Bohumín otevře novou naučnou stezku přes meandry Odry

Bohumín otevře novou naučnou stezku přes meandry Odry

Nová naučná stezka přes chráněné meandry řeky Odry se v sobotu otevře v Bohumíně na Karvinsku. Pro pěší i cyklisty bude připravena trasa dlouhá devět kilometrů, která povede po červenobílé značce. Město k této příležitosti vydalo i speciálního průvodce přes meandry, který bude k dispozici právě při otevření stezky, řekla dnes ČTK mluvčí radnice Lucie Balcarová.

"Stezka není nijak výrazně náročná pro pěší a je do značné míry dostupná i pro cyklisty. V průvodci, kterého jsme pro naučnou stezku vydali, se turisté dočtou o 17 meandrovských zastaveních," uvedl místostarosta Bohumína Lumír Macura.

Na trase najdou turisté také šest informačních tabulí s leteckými snímky jednotlivých úseků řeky. Zájemci se z nich dozví i informace o přírodě, nechybí na nich fotografie živočichů, rostlin a hub. Na stezce jsou také tři odpočívadla.

Vybudování naučné stezky přišlo na 320.000 korun. Moravskoslezský kraj na ni přispěl 200.000 korun, zbylou část uhradilo město ze svého rozpočtu.

Stezka začíná ve Starém Bohumíně u kapličky Pustyňa, která je kulturní památkou, a vede přes území Starého Bohumína, Šunychlu a Kopytova až téměř k soutoku Odry s řekou Olší. Turisté cestou uvidí například jezero Kališok, loděnici, bývalý přístav, mrtvé rameno Odry nebo nejmenší náměstí ČR - náměstí Sv. Floriána v Kopytově. Trasa naučné stezky končí u brodu přes řeku Olši.

Zpět se turisté vrací stejnou trasou. Město by však přes řeku Olši chtělo vybudovat lávku pro pěší a cyklisty, která by umožnila okružní trasu a návrat do Bohumína přes polskou část meandrů.

"Vznik lávky je ovšem závislý na tom, zda se městu podaří získat na její vybudování dotaci z fondů Evropské unie," uvedla Balcarová. Odhadované náklady na výstavbu lávky jsou totiž 20 milionů korun, dotace by přitom mohla pokrýt až 85 procent nákladů.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů