Pátek, 29. března 2024

Pražský Petřín

Pražský  Petřín

Petřínské skalky

Zalesněné skalnaté výchozy v horní partii Petřína. I přes řadu lesnických a sadových úprav mají dubohabrové a bukové porosty dosti přirozený charakter a hostí řadu významných a vzácných druhů.
Nalézá se v horních partiích vrchu Petřína, v blízkosti Petřínské rozhledny. Předmětem ochrany je geologický fenomén - výchozy svrchnokřídových pískovců uložených na ordovických břidlicích. Porost je tvořen fragmenty dubohabřiny svazu Carpinion a kyselé doubravy s letitými duby zimními svazu Genisto germanicae-Quercion, značně pozměněným mnohaletými pěstitelskými zásahy. Přes tyto zásahy zde dosud rostou např. lilie zlatohlávek (Lilium martagon), okrotice bílá (Cephalanthera damasonium), sasanka hajní (Anemonoides nemorosa) a sasanka pryskyřníkovitá (Anemonoides ranunculoides), dymnivka dutá (Corydalis cava) a oměj vlčí (Aconitum vulparia).

Kromě přírodní památky bylo hodnoceno přiléhající území ohraničené ulicemi Nerudovou a Úvoz na severu, ulicemi Strahovskou a Šermířskou a pěstitelskými zahradami nad Národopisným muzeem na západě, ulicí Holečkovou na jihu a ulicí Karmelitskou na východě. Leží na katastrech Hradčan, Malé Strany a Smíchova.
Partie jižně lanovky na Petřín jsou kryty umělými výsadbami stromů, s absolutní dominancí jasanu a javorů (klen, mléč, babyka), jen místy se uplatňují jiné druhy lesní a parkové.
Severně lanovky je velká plocha sadů a sečených luk, na tyto plochy na severu a západě navazují umělé výsadby s dominancí jírovce maďálu a jasanu.


Více o vrchu Petřín na:

http://botany.cz/cs/praha-petrin/

http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10214728374-magicke-hory/

ZDROJ: www.wmap.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů