Pátek, 26. dubna 2024

Geologická expoizice muzea Prostějovska

Geologická expoizice muzea Prostějovska

Stálá expozice "Geologie Prostějovska" byla v muzeu otevřena v červnu roku 1995, doplněna a inovována byla při reinstalaci v roce 2004. Expozice představuje nejlepší vzorky z muzejní geologické sbírky, ale také materiál z nových geologických výzkumů Prostějovska. Návštěvníka jistě překvapí fakt, že v expozici nenajde žádné fotografie z terénu. Na konkrétní lokalitu se můžeme přenést díky videozáznamu s názvem "Na dně hanáckých moří" autorů ing. Ivana Stříteského a ing. Václava Kopečného.
Pohled do geologické minulosti našeho regionu nabízí geologická mapa. V ní jsou znázorněny pomocí barevných ploch různé horniny, které postupně vznikaly během dlouhého geologického vývoje oblasti od dob nejstarších (od prekambria) až k nejmladšímu kvarteru.

K nejstarším horninám z předprvohorních období patří drobné ostrůvky vyvřelých hornin žulového charakteru (granodiority) známé od Třebčína, Kaple a Studence. V okolí Kladek se zase vyskytují přeměněné horniny známé fylity.

Z období prvohor jsou na Prostějovsku známy usazeniny tří útvarů:siluru, devonu a spodního karbonu. Jediný paleontologicky doložený výskyt silurských hornin na Moravě je v Repešském žlebu u Stínavy. Devonského stáří jsou proslulé vápence s hojnými zkamenělinami u Čelechovic na Hané a horniny stejného stáří se vyskytují také v okolí Konice (konicko-mladečský devon). Spodní karbon (kulm) je na Prostějovsku značně rozšířen a mohutné vrstvy drob, břidlic a slepenců skládají celou Drahanskou vrchovinu.
Z období druhohor a starších třetihor nebyly na Prostějovsku nalezeny žádné horniny - je pravděpodobné, že tato oblast byla souší. Moře se sem vrátilo teprve v mladších třetihorách - v neogénu - a uložilo zde řadu typů usazených hornin (písky, jíly, pískovce a vápence).
Z nejmladšího geologického útvaru, kterým jsou čtvrtohory, pocházejí vrstvy spraší s kosterními pozůstatky velkých savců.

ZDROJ: Muzeum Prostějovska

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů