Pátek, 29. března 2024

Spalovna jedů má červenou. Veřejnost vyhrála první kolo

Spalovna jedů má červenou. Veřejnost vyhrála první kolo

Desítky tisíc lidí ve východních Čechách zvítězily nad soukromou firmou. Podařilo se jim přesvědčit úředníky, že největší spalovna jedů ve střední Evropě by vážně ohrožovala region, ve kterém žijí.

Ministerstvo životního prostředí včera rozhodlo, že spalovna v Rybitví u Pardubic by mohla mít negativní vliv na životní prostředí. A její modernizaci proto nedoporučuje.

Protest lidí a měst v okolí Pardubic byl jeden z největších v posledních dvaceti letech. Ministerstvo přiznává, že takto obří reakci veřejnosti ještě nezažilo. Petici proti spalovně podepsalo zhruba padesát tisíc lidí a proti byla i řada měst a obcí z Pardubicka. Veřejného projednávání spalovny se v pardubické hokejové ČEZ Areně účastnilo loni v prosinci asi sedm tisíc lidí. O spalovně tehdy s odborníky a zástupci ministerstva diskutovali přes šest hodin. A i díky tomu se podařilo úředníky přesvědčit.

"Odezvu lidí ministerstvo do rozhodování samozřejmě zahrnuje. Proto je i podle zákona veřejnost součástí toho procesu," potvrdila mluvčí ministerstva Petra Roubíčková.

Firma AVE, která modernizaci v Rybitví plánuje, u ministerstva zřejmě narazila také s nejasnými požadavky: zmodernizovaná spalovna má být schopna spálit až dvacet tisíc tun nebezpečného odpadu ročně.

Společnost ale ve své studii uvedla podmínky provozu spalovny mnohem příznivěji.

Napsala totiž, že počítá se spálením pouze dvanácti tun jedů za rok. A to by byla pochopitelně pro životní prostředí mnohem příznivější varianta.

Ministerstvo ovšem takové podmínky odmítlo a při hodnocení záměru přihlédlo k plné kapacitě spalovny. Nikdo totiž nezaručil, že firma by nakonec po odsouhlasení svého plánu stejně pálila maximální množství odpadu.

Odpůrci spalovny ale stále nemají úplně vyhráno. Stanovisko ministerstva je totiž pouze doporučující, firma může požádat o stavební povolení. Stavební úřad musí ke stanovisku MŽP přihlédnout, ale nemusí se jím řídit. "Věřím ale, že je to tak zásadní, že firma se nepokusí o povolení ani žádat. A kdyby ano, úřad bude mít v ruce dobré trumfy," říká náměstek pardubického primátora Michal Koláček.

AUTOR: Jana Sotonová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů