Čtvrtek, 28. března 2024

Modernizace ocelárny má zlepšit ovzduší v Bohumíně

Modernizace ocelárny má zlepšit ovzduší v Bohumíně

Bohumín - Výměnu dvou starých pecí za novou, má v plánu ocelárna společnosti ŽDB sídlící v Bohumíně. Nová pec by se měla chlubit daleko vyšším výkonem, přesto podle odborných posudků bude mít plánovaná změna kladný vliv na zdejší životní prostředí.

Tento závěr vyplývá například ze studie EIA, která se právě vlivem na životní prostředí zabývá. "Fungicidní emise dosud z ocelárny unikaly do ovzduší, tím že dojde k novému řešení, takzvané kapotáži, která bude zachytávat tyto emise pod střechou, tak se o 90 procent sníží tyto emisní procesy. Modernizace je ekologickou záležitostí a nevidíme v ní žádný větší problém," uvedl vedoucí odboru životního prostředí a služeb bohumínské radnice Pavel Klimovič.

Před pár týdny dostali poslední možnost vyjádřit svůj názor k plánované modernizaci také bohumínští obyvatelé. Ti však žádné připomínky k modernizaci ocelárny nevznesli. "Písemné stížnosti, námitky nebo připomínky z řad veřejnosti se proti modernizaci ocelárny ŽDB Group neobjevily. Podle zpracované studie bude zmodernizovaná ocelárna splňovat všechny limity a nebude mít negativní vliv na životní prostředí," uvedla mluvčí města Lucie Balcarová.

Ve startu rekonstrukce nyní brání už jen vydání územního rozhodnutí a stavebního povolení. K tomu by mělo dojít na přelomu letošního února a března. Přestavbu by tak podle bohumínské radnice mohla firma ŽDB zahájit během dubna. Kdy k realizaci ale skutečně dojde, je zatím ve hvězdách. Zástupci společnosti se totiž odmítli k věci vyjádřit s tím, že se jedná o strategickou záležitost, kterou se nehodí komentovat. To, že by se díky případné modernizaci mělo pomoci ovzduší ve městě, zdejší radní logicky přivítali.

"Jakoukoliv modernizaci stávajících nevyhovujících provozů město vítá, vždyť právě ovzduší je to, co nás v Bohumíně a celém kraji nejvíce trápí. A touto investicí by došlo k výraznému snížení emisí, přestože s tím souvisí i růst výroby. Druhým pozitivem je samozřejmě vliv na zaměstnanost. A tak jediné negativum je zvýšená doprava materiálu a zde podmínkou města bylo, aby se 90 procent materiálu, který bude ocelárna pro svou zvýšenou produkci potřebovat, přepravovalo výhradně po železnici," shrnul starosta Bohumína Petr Vícha.

Havířovský deník

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů