Pátek, 29. března 2024

Jak dál po Kodani?

Jak dál po Kodani?

V úterý 9. března projednal Evropský parlament dohodu o klimatických změnách, která vzešla z konference OSN v prosinci 2009. Nová eurokomisařka Connie Hedegaard představila vizi, se kterou hodlá Komise řešit v budoucnosti klimatickou politiku. Příští konference OSN se bude konat koncem roku v Mexiku a EU hodlá tlačit na to, aby byla tentokrát dojednána závazná dohoda.

Evropská komise vydala 9. března dokument, ve kterém představila své budoucí cíle v oblasti klimatické politiky. Europoslanci se přirozeně s velkým zájmem věnovali těmto plánům a chtěli vědět, jak Komise hodlá jednat, aby koncem roku ležela na stole skutečně projednaná a schválená společná dohoda.


Příliš vysoké ambice nepovedou k cíli


Komisařka Connie Hedegaard musela nejprve zchladit příliš ambiciózní očekávání a to navzdory tomu, že dle jejích slov je Evropská unie připravena na závaznou dohodu přistoupit. Konference, která se bude konat koncem roku v Cancunu v Mexiku, nelze podle ní zatěžovat příliš vysokými ambicemi, má-li dojít ke skutečné shodě.


Vleklé rozhovory klimatu neprospějí


V rozpravě, ve které promluvili zástupci všech politických skupin, zazněly především obavy, zda je EU v postavení, aby skutečně prosadila své požadavky a konference OSN o klimatických změnách neskončila podobně jako jednání o světovém obchodu ve městě Doha, které se vlečou již několik let.

ZDROJ: Evroský parlament

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů