Pátek, 10. května 2024

Nástup elektromobilů láká také Microsoft

Nástup elektromobilů láká také Microsoft

Americké firmy Microsoft a Ford na newyorském autosalonu oznámily, že budou společně řešit dobíjení elektrovozů v domácnostech. Jejich internetová aplikace Microsoft Hohm bude bezplatná pro majitele fordů a uživatelům pomůže řídit spotřebu elektřiny v domácnosti při dobíjení baterií auta. Ford uvede na trh pět elektrovozů do roku 2013 a začít chce modelem Transit Connect Electric ještě letos.
Standardizace systémů pro dobíjení elektromobilů

Nástup elektromobilů se snaží zachytit i další země. V Japonsku vznikla asociace pro podporu elektromobilů, která zahrnuje zhruba 160 podniků a vládních organizací. Jejími členy jsou i automobilky Toyota, Nissan, Mitsubishi a strojírenské či energetické firmy. Cílem asociace s názvem CHAdeMo je mimo jinéstandardizace systémů pro dobíjení elektromobilů. Podle jejích představitelů přišel čas pro skutečný rozmach elektromobilů v Japonsku i v zahraničí, protože rostou obavy ohledně emisí a závislosti na ropě.
Jaká je vize?

Investice chystají i státy. Španělsko hodlá v dalších dvou letech investovat 590 milionů eur (14,9 miliardy korun) do propagace a rozvoje výroby elektrovozů. Uvedl to španělský premiér José Luis Zapatero. Ten doufá, že do roku 2011 bude v zemi jezdit 20 000 elektromobilů a aut s hybridním pohonem.

V roce 2012 jich má ve Španělsku být 50 000 a v roce 2014 již 250 000. Předpokládá se, že 85 procent z nich bude ve vozových parcích organizací a 15 procent mezi soukromými uživateli. Premiér Zapatero dodal, že rozvoj sítě dobíjecích center pro baterie do elektrovozů pomůže snížit španělským spotřebitelům účty za elektřinu. Socialistická vláda ve Španělsku zapojila do projektu elektromobilů šest ministerstev, velké výrobce aut a dodavatele infrastruktur. Francouzský koncern Renault loni odsouhlasil, že začne v závodě ve Valladolidu vyrábět první španělský elektrovůz, a to v příštím roce.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů