Pátek, 29. března 2024

Společný projekt nabíjecího systému pro elektromobily

Společný projekt nabíjecího systému pro elektromobily

Společnosti Schneider Electric a Parkeon podepsaly smlouvu o spolupráci při vývoji nabíjecího systému pro elektromobily. Dohoda dvou velkých hráčů v oboru rozšiřuje možnosti dalšího rozvoje automobilů s elektrickými pohony a jejich pozitivního vlivu na životní prostředí. Oba partneři budou moci jejím prostřednictvím už od letošního roku rozšířit svou technickou a komerční nabídku pro pilotní projekty těchto vozidel v Severní Americe i v Evropě.

Společné řešení přitom vychází z účelného propojení výzkumného a výrobního zázemí obou firem. Schneider Electric se bude podílet na napájecí technologii, Parkeon dodá své know-how se zaměřením na dopravu ve městech, veřejnou dopravu, parkovací systémy a placené parkování. Správa parkování a napájení pro tyto koncepce představují totiž ve veřejné infrastruktuře provázané problémy.

Řešení se zprvu zaměří na parkování na ulicích i mimo ně a další podobná využití. Podepsaná smlouva potvrzuje vývoj parkovací infrastruktury s nabíjením elektromobilů a její instalaci v roce 2011.

Podle vyjádření France Frédérica, předsedy představenstva společnosti Schneider Electric, "podepsaná smlouva představuje cestu k rychlejšímu rozvoji trhu vozidel nezatěžujících životní prostředí. Tato spolupráce navíc umožní rozšířit nabídku pro firmy podnikající v oblasti městských parkovacích zařízení s integrovanou nabíjecí infrastrukturou pro automobily budoucnosti".

Elektromobily jsou nyní hitem mezi výrobci automobilů, a prakticky každá významnější automobilka má ve svém portfoliu nějaký model poháněný elektřinou, nebo hybridní vůz. Ale i když mnozí výrobci už elektromobily dodávají, nebo plánují jejich brzké zavedení na trh, je tu jeden zásadní problém, který nástup těchto ekologických vozidel silně brzdí: chybějící infrastruktura pro jejich provoz. Nebo, jinými slovy, především nedostatek míst, kde by elektromobily mohly své baterie dobíjet, a to pokud možno rychle.

Problematická je i řada různých standardů pro připojení k elektrické síti. Určitý posun vpřed proto může znamenat snaha výrobců a energetických společností o spolupráci a úsilí o sjednocení jejich produktů týkajících se této oblasti do společných platforem, které by pomohly zmíněné problémy řešit.

Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů