Středa, 24. dubna 2024

Známkování aut v USA: Prius 1-, Ferrari za 4

Americké úřady chtějí autům přidělovat označení odpovídající jejich spotřebě. Inspiraci našly ve škole.

Známkování aut v USA: Prius 1-, Ferrari za 4

Mohutné osmiválcové křižníky silnic polykající jeden galon kvalitního paliva za druhým sice už z amerických silnic vymizely, přesto je ale tamní vozový park o poznání "žíznivější" než v Evropě či Japonsku. Současná demokratická administrativa prezidenta Baracka Obamy klade velký důraz na omezení závislosti na dovozu ropy a chce tento stav změnit. Plánuje proto největší změnu hodnocení spotřeby aut za posledních 30 let.

Dosud se spotřeba vykazuje podle toho, kolik mil (1,6 km) ujede auto na jeden galon (3,8 litru) benzinu. Nově by auta dostávala hodnocení podobná těm, která získávají američtí školáci. Na nejvyšší známku A+, tedy jedničku s hvězdičkou, bude mít nárok auto, které na jeden galon ujede 117 mil, což odpovídá spotřebě dvou litrů na 100 kilometrů. Největší "žrouti" budou hodnoceni stupněm D.

Žádné auto nedostane F, tedy známku, která ve školním známkování odpovídá české pětce, protože to by znamenalo, že nevyhovuje předpisům na ochranu ovzduší, a tedy nemůže být v USA vůbec prodáváno, uvedli představitelé Národního úřadu pro bezpečnost silničního provozu (NHTSA).

Auto hodné známky A+ zatím na trhu není. Možná si ji zaslouží některé z nově nastupující generace elektromobilů. Dnešní úsporné hybridy jako Toyota Prius či Ford Fusion budou mít nárok na A-.

"Déčkem" mají být ocejchována auta jako Ferrari 612 Scaglietti. Těžko ale čekat, že by stigma čtyřkaře zájemce o auto s maximální rychlostí 315 km/h odradilo.

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů