Pátek, 26. dubna 2024

Elektromobily nic neřeší

Elektromobily nic neřeší

Poslední dobou se automobilky snaží ukázat, že to s elektromobily myslí vážně. Počet vozů schopných jet pouze na elektrickou energii se neustále zvyšuje. Své želízko v ohni má už i Škoda. Jsou ale elektromobily opravdu řešením pro budoucnost?

Všechny tyto vozy mají jedno společné - za úspory se platí, a to nejen penězi, ale i problematickým provozem. Aby měl elektromobil alespoň nějaký dojezd (150 kilometrů), potřebuje pořádnou porci baterií, a ty váží i několik set kilogramů. Výsledkem jsou horší jízdní vlastnosti, než má běžný vůz, tedy nízká nejvyšší rychlost a pomalé zrychlení. Navíc kvůli krátkému dojezdu využitelnost klesá v podstatě pouze na dojíždění do práce a zpět, popřípadě na drobné nákupy. A čím dynamičtěji pojedete, tím bude dojezd rapidně klesat. Znáte přece rozdíl mezi výrobcem udávanou spotřebou a reálnou u běžného vozu. U elektromobilů je to obdobné.

Problémem je i dobíjení baterií, stále trvá neúměrně dlouho. Aktuální elektromobily k plnému dobití z běžné zásuvky potřebují nějakých osm hodin, což opět snižuje jejich využitelnost. Majitel musí mít také garáž. Nebo budete spouštět prodlužovačku z osmého patra paneláku? Podtrženo sečteno, zatím jsou elektromobily pouze výsadou bohatých, kteří si vedle nich stejně pořídí ještě nějaké další auto do rodiny, a tudíž svou uhlíkovou stopu stejně nezkrátí.

Kdo chce snížit spotřebu alespoň ve městě, měl by se poohlížet po hybridech. Zatvrzelým ekologům doporučuji spíš než na elektromobil přesednout na MHD.

AUTOR: Jan Markovič

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů