Pátek, 26. dubna 2024

Traktor na CNG a bioplyn

Traktor na CNG a bioplyn
Provoz traktoru Steyr 6195 CVT na bioplyn a CNG
Provoz spalovacího motoru lze řešit mimo používání standardního paliva, tzn. motorové nafty také biopalivy. Kromě známých variant provozu spalovacích motorů traktorů na paliva z rostlinných olejů nebo jejich metylesterů, existuje také varianta, provozovat spalovací motor na plynné palivo bioplyn nebo CNG.

Možnost využít provoz traktoru na bioplyn nabízí pilotní projekt u modelu Steyr 6195 CVT. Zde se proto nabízí možnost využívat produkci bioplynu, nejenom v kogeneračních jednotkách ale také u traktorů. V roce 2005 bylo v zemědělských provozech k dispozici 11 bioplynových stanic s roční produkcí cca 8,5 mil. m3 bioplynu, založených na fermentaci exkrementů hospodářských zvířat se 100% využitím v kogeneračních jednotkách a v roce 2009 přesáhl počet bioplynových stanic již 60 kusů.


Traktor Steyr 6195 CVT je vybaven standardně šestiválcovým vznětovým motorem o objemu 6,6 l s palivovou soustavou Common Rail. Snaha hledat řešení pro snižování nákladů na provoz traktoru směřuje také do oblasti, využívání jiných druhů paliv než je motorová nafta. Přitom je také cílem omezovat negativní účinky provozu vznětového motoru na životní prostředí. Jedním z takových řešení je varianta provozu traktoru na plynné palivo jako je tomu u modelu Steyr 6195 CVT.

Dále a film na:http://www.agrics.cz/?clanek=361

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů