Pátek, 19. dubna 2024

Popeláři v Prostějově začali jezdit na plyn

Popeláři v Prostějově začali jezdit na plyn

Společnost .A.S.A. TS Prostějov rozšířila minulý rok svůj vozový park o nové vozidlo na svoz komunálního odpadu, jehož hlavním přínosem je šetrnost k životnímu prostředí. Vozidlo značky IVECO je poháněno stlačeným zemním plynem (CNG) a jeho exhalace jsou tedy ve srovnání s naftovými motory minimální.

Nové auto slouží ke svozu komunálního odpadu v městě Prostějově. Pohání ho stlačený zemní plyn a jeho výkonnost je srovnatelná s vozidly poháněnými naftovým motorem. Jeho hlavní předností je ovšem ekologický provoz a tichý chod, což je zvláště důležité v městských podmínkách.

"Motor je šetrný k životnímu prostředí - vyprodukuje o 25 % méně CO2 než naftové motory a jeho zplodiny obsahují minimum pevných částic. Přispívá tak ke snižování emisí skleníkových plynů a ke snižování znečištění ve městech," uvedla jednatelka společnosti .A.S.A. TS Prostějov paní Iveta Jurenová. "Pro obyvatele je důležitý rovněž tichý chod motoru, který představuje snížení hluku o více než polovinu ve srovnání s naftovým motorem."

Vozidlo uveze až 10,8 tun nákladu, může se pohybovat rychlostí až 90 km/hod za hodinu, na jedno naplnění nádrže ujede v městském provozu až 150 km a v příměstském provozu až 200 km. Doba plnění nádrže je 15 minut (u vozu s naftovým motorem 7 minut). To vše je ale kompenzováno pozitivním přínosem k životnímu prostředí.

ZDROJ: A.S.A. TS Prostějov

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů