Úterý, 19. března 2024

Evropa chce více čisté energie

Evropa chce více čisté energie

Hnutí DUHA přivítalo dnešní rozhodnutí šéfů vlád EU, podle kterého by do roku 2020 měly čisté, obnovitelné zdroje zajišťovat pětinu evropské spotřeby energie.

Plán pomůže rozhýbat moderní technologie, jako jsou větrné a malé vodní elektrárny, energetické plodiny, solární kolektory a biopaliva. Ale ekologické organizace prosazují, aby unie namísto plošného závazku schválila cílená čísla pro hlavní odvětví: elektřinu a vytápění. Podle analýzy Evropské komise by takové řešení účinněji motivovalo k investicím do čisté energetiky. Navíc dvacetiprocentní cíl pro celou EU je poměrně slabý.

Schválený plán je prakticky identický s původním návrhem: dvacetiprocentní závazek se týká celé EU a bude rozpočítán mezi jednotlivé země podle jejich domácích podmínek. Česká republika pravděpodobně dostane podstatně nižší číslo.

Podle Hnutí DUHA úspěch plánu v České republice závisí na nové, silné legislativě, kterou vláda musí připravit. Zákon zaměřený na zelenou elektřinu platí už od roku 2005 – chybí ovšem obdobná legislativa k podpoře čistého vytápění.

Premiéři rovněž potvrdili záměr snížit energetickou náročnost evropských ekonomik v roce 2020 o 20 procent. Podniky a domácnosti v EU tak každoročně ušetří 100 miliard euro na účtech za ropu, plyn, uhlí či elektřinu.

Unie se také chce dohodnout s ostatními průmyslovými státy, že do konce příští dekády sníží exhalace skleníkových plynů o 30 procent. EU sama dobrovolně omezí znečištění o 20 procent. Hnutí DUHA tento rozpor kritizovalo s tím, že podkope pozici v mezinárodních vyjednáváních.

Petr Holub z Hnutí DUHA řekl:

„Schválený plán pomůže rozhýbat inovace a investice do čistých, obnovitelných zdrojů energie. Bude impulsem pro modernizaci ekonomiky, sníží závislost na dovozu ropy a plynu a omezí exhalace skleníkových plynů. Ale větší jistotu pro investory by zajistily konkrétní, cílené závazky pro jednotlivé dílčí sektory – zejména elektřinu a vytápění. Teď ze všeho nejvíce záleží na vládě, zda připraví účinnou legislativu, dotační programy a daňová opatření, aby se z papírového cíle staly konkrétní projekty.“

Kontakt:            

Petr Holub, Hnutí DUHA, telefon 604 177 711, email petr.holub@hnutiduha.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů