Čtvrtek, 28. března 2024

E.ON Energy Globe Award: Ocenění energetických projektů nově i pro kutily. Třeba za "elektrárnu" na balkoně

Zájemci můžou posílat přihlášky poslední dva měsíce!

E.ON Energy Globe Award: Ocenění energetických projektů nově i pro kutily. Třeba za "elektrárnu" na balkoně

Větší prostor nadšeným domácím kutilům slibuje celosvětová soutěž Energy Globe Award. Klání, které se do České republiky dostalo díky iniciativě společnosti E.ON, patří k nejprestižnějším oceněním v oblastech přínosu k ochraně životního prostředí a úspor energie. Projekty mohou zájemci posílat od do 30. dubna 2010.

Soutěží se v sedmi kategoriích: Země, Oheň, Voda, Vzduch, Mládež, Obec a nově Kutil, a šanci mají firmy, obce či města, instituce, sdružení, domácnosti i jednotlivci. "V letošním ročníku chceme dát větší prostor i projektům široké veřejnosti. Věříme, že se nám díky nové kategorii přihlásí "domácí kutilové", kteří se mohou pochlubit vlastním zrealizovaným projektem a budou inspirací pro ostatní k úspoře energie a peněz," vyzývá Vladimíra Glaserová z přípravného týmu E.ON Energy Globe Award ČR.

Drobnou inspiraci pro kutily může představovat projekt Jakuba Mottla, který se v roce 2008 zúčastnil soutěže s vlastní "solární elektrárnou" na balkoně bytu v panelovém domě. Pan Mottl na vnější stranu zábradlí lodžie připevnil 7 fotovoltaických panelů, vyrobená elektrická energie z panelů je vedena do měniče napětí Steca Grid 500. Měnič přemění vyrobený stejnoměrný proud na střídavý (230V). Elektřina poté putuje přes elektroměr ze systému a spotřebovává se v bytové jednotce nebo na jiném místě. Ročně tento balkon vyrobí 626 KwH a majiteli tak za stejnou dobu ušetří asi 11 tisíc korun.

V každé kategorii budou v rámci slavnostního vyhlášení na podzim roku 2010 vyhlášeny tři nejlepší projekty, ty vítězné pak získají odměnu 50 tisíc korun, v kategorii kutil pak dokonce 100 tisíc. Celkový vítěz, jehož si zvolí diváci, postoupí do mezinárodního finále v jedné ze světových metropolí. Zástupce České republiky zde bude bojovat o 10 tisíc EUR.

Ve světě má E.ON Energy Globe Award již deváté pokračování a patří k nejprestižnějším oceněním v oblasti životního prostředí. O tom svědčí i skutečnost, že o přízeň poroty soutěží organizace i jednotlivci v dalších 105 zemích.

Přihlášení projektů a účast v soutěži je zdarma. Přihlášku a více informací naleznete na www.energieplus.cz nebo na www.eon.cz.

Kategorie:
o Země - projekty na téma zemědělství, energetické plodiny, stavební materiály, budovy, izolace, využití solární energie.
o Voda - projekty na téma pitná voda, rozličné využití a možnosti úpravy vody a odpadních vod a ochrana našich vodních zdrojů.
o Vzduch - projekty na téma ochrana čistoty ovzduší, kvalita ovzduší ve vnitřních prostorách a vnějším prostředí, ochrana klimatu a snížení CO2.
o Oheň - projekty na téma dodávka energie a efektivní využívání energie ve všech oblastech jejího využití.
o Mládež - všechny projekty z oblasti ekologie, úspor energií a využívání obnovitelných zdrojů, které zpracovala mládež, škola.
o Obec - projekty z oblasti ekologie, úspor energií a využívání obnovitelných zdrojů, o které se zasloužila obec.
o Kutil - všechny malé i velké projekty z oblasti ekologie, úspor energií a využívání obnovitelných zdrojů, které zpracoval člověk v domácnosti.

Ceny pro výherce jednotlivých kategorií v soutěži E.ON Energy Globe Award ČR

  • Kategorie Kutil: 100.000 Kč
  • Kategorie Oheň: 50.000 Kč
  • Kategorie Země: 50.000 Kč
  • Kategorie Voda: 50.000 Kč
  • Kategorie Vzduch: 50.000 Kč
  • Kategorie Obec: 50.000 Kč
  • Kategorie Mládež: energeticky úsporná opatření v hodnotě 300.000 Kč
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů