Pátek, 29. března 2024

Firmu vám prolezeme skrz naskrz, ale za energie ušetříte čtvrtinu

Ekologické chování se při současných technologiích vyplácí. Na trhu se přetahují firmy, které podnikům úspory zaručí a financování zařídí právě z úspor. Klient tak neplatí nic.

Firmu vám prolezeme skrz naskrz, ale za energie ušetříte čtvrtinu

Běžný den tohoto léta v kanceláři: venku třicet stupňů, klimatizace a ventilace běží naplno. Účty za chlazení budov rostou do závratných výšin. A tentýž problém s vysokými účty byl i v zimě. Vytápět budovy v minus patnácti je nákladné. Ušetřit se přitom dají nemalé peníze, částky na fakturách lze ve většině případů bez problému snížit o čtvrtinu. A firem, které s tím dokážou pomoci, stále přibývá.

S úsporami energií se sice ve světě začínalo už v 80. letech, ale až o dekádu později se přistoupilo k větším investicím. Obavy z globálního oteplování totiž vedly ke snaze minimalizovat emise oxidu uhličitého. "V Americe urychlila investice do úspor Clintonova administrativa, která stanovila za cíl uspořit pět procent energie," říká Jiří Jirkovský, který řídí divizi českého Siemensu, jež se problematikou úspor zabývá. Díky americkým miliardovým investicím, na jejichž vlně se vezly například společnosti Honeywell, Johnson Controls nebo právě Siemens, vznikly technologie, které dnes dokážou výrazně snížit náklady. Až později se nabídka komplexního řešení energetické náročnosti budov dostala do Evropy.

Letecké základny i porodnice v Podolí

"Pro americkou vládu řešil náš koncern například optimalizaci energetické spotřeby energie leteckých základen, a to nejen ve Státech, ale po celém světě," popisuje Jirkovský. Siemens však zdaleka není jediný, jenž v Česku podobné služby nabízí. Kromě již zmíněných nadnárodních koncernů existuje celá řada malých neziskových organizací, které s řešením pomohou, případně poradí, na koho se obrátit.

K významným organizacím patří také energetické společnosti. Svým zákazníkům totiž chtějí s úsporami pomáhat i samotní dodavatelé energií. "Ano tyto služby také nabízíme," říká například mluvčí společnosti ČEZ Ladislav Kříž. Zájem mezi podnikateli prý ale zatím velký neregistrují.

Aby se některé firmy v konkurenci odlišily, nabízejí takzvané energetické služby s garantovanou úsporou. Kromě velkých firem je nabízejí například česká společnost Martia, dodavatel energií MVV Energie či společnost Energ ze skupiny správce nemovitostí AB Facilities. Podnikatel má jistotu, že úspor skutečně dosáhne a dodavatel se mu za to ručí. "Zajistíme přípravu a financování projektu a přebíráme rizika. Až po roce, kdy už je jasné, že projekt přináší úspory, do něj vstupuje banka," vysvětluje běžný postup Jirkovský. Pro zákazníka to znamená, že mu před podpisem smlouvy vyčíslí, kolik přesně bude ročně spořit. Samozřejmě s přiloženým vzorcem, podle nějž se úspora může měnit - počasí, inflace nebo výroba v podniku. Pokud uspoří méně, rozdíl hradí dodavatel.

"Zatím z 37 realizovaných projektů jsme garantovaných úspor nedosáhli pouze v jednom případě, po dodatečných úpravách projektu ale nakonec vše fungovalo, jak má," uvádí Jirkovský. "Z úspor jsme hradili vylepšení technologií a pořídili si nový mamografický přístroj," popisuje Ludmila Vlašaná, technická náměstkyně podolské nemocnice Ústav péče o matku a dítě, která energetických služeb také využila.

Vyměnit okna a zateplit fasádu nestačí

Jak to všechno probíhá? Podnikatel by se měl připravit na to, že mu experti budou zkoumat účty za energie a budou firmou procházet skrz naskrz a hledat, co vše se lze vylepšit. Zaměří se na oblasti, kde je největší spotřeba. "Například v psychiatrické léčebně jde o kuchyni a prádelnu," dává příklad Jirkovský. Součástí nabídky tak mohou být i nové úspornější myčky a prádelna. V kancelářích pak budou zkoumat, kudy během dne putuje slunce, a snažit se z něj během zimy co nejvíce získat - a v létě naopak zabránit přehřívání.

Laici si často myslí, že k úsporám stačí přidat polystyren na fasádu a vyměnit okna. To je ale podle odborníků pouze část úspor, k nimž lze přidat i další opatření, která konečnou úsporu, zejména u větších budov, razantně zvýší. Prvním krokem, který navíc přináší okamžitý efekt, je dojednání nových podmínek s dodavateli energií. Cena za energie tak může klesnout i o deset procent. Pak se posoudí nejdůležitější položky spotřeby. Tedy hlavně vytápění, osvětlení, větrání, chlazení a v případě výrobních firem například stroje. Obvyklé je, že zákazník může ušetřit 25 až 30 procent nákladů. Návratnost se pak i se započítáním financování pohybuje mezi čtyřmi až osmi lety. Například u již zmiňované podolské nemocnice klesly platby jenom na výrobu tepla z 6 milionů ročně na 3,7 milionu. Náklady na nové vytápění za 14,5 milionu tak bance splatí za sedm a půl roku. Benefitem úsporného vytápění jsou však také úspory emisí, například psychiatrická léčebna Kosmonosy díky novým zařízením vy produkuje o 1650 tun oxidu uhličit
ého méně, i doktoři přitom mohou s povolenkami obchodovat a získat na provoz další stovky tisíc korun ročně.

Zájem je ale zatím především mezi státními institucemi, firmy objevují kouzlo energetických úspor jen pomalu. Očekává se však, že jejich zájem poroste "Bojovaly s recesí, nevěděly, zda vůbec zachovají svou výrobu ve stávajícím rozsahu," popisuje možné příčiny nižšího zájmu firem Jirkovský.

AUTOR: Roman Šitner
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů