Pátek, 29. března 2024

Obce na severu opět na odstřel

Obce na severu opět na odstřel

Při té větě musí obyvatelům severočeských obcí, pod kterými leží zásoby hnědého uhlí, naskakovat husí kůže. Šéf energetického regulačního úřadu Josef Fiřt v rozhovoru pro HN pravil, že nikde není napsáno, že limity těžby uhlí (přeloženo: domy tisíců lidí v Horním Jiřetíně a Černicích) zůstanou zachovány i po roce 2014, až této vládě skončí mandát.

Člověk ani nemusí trpět paranoiou, aby v tomto výroku ucítil známky východního způsobu komunikace. To, co je tak nepříjemné, že to nechce říci naplno politik, řekne subalterní úředník. Pro politiky to má své výhody. Od hrozby se mohou kdykoli distancovat, na druhou stranu hrozba je vyslovena, neodvolatelně visí ve veřejném prostoru. Každému je jasné, že se s ní počítá jako s možností; dá se s ní dál pracovat. Když bude vyslovena příště, někým výše postaveným, nebude už tolik šokovat. A poznenáhlu se stane obecně přijímaným stavem, takže oficiální potvrzení je už jen přikývnutím něčemu, s čím vlastně všichni počítají.

Porazit Paroubka nestačí

V případě limitů těžby tak slova šéfa regulačního úřadu dokazují, že povolební oslavy obyvatel Horního Jiřetína byly předčasné. Porážka Paroubkovy ČSSD, která jako jediná otevřeně říkala, že se jejich město bude muset zbourat, jim ve skutečnosti dala jistotu jen na čtyři roky. Což je z pohledu plánování životních kroků nesnesitelně krátká doba.

Je samozřejmě možné, že šéf regulačního úřadu mluvil rychleji, než myslel. Pak si ho vláda zavolá na kobereček, vysvětlí mu, že znejisťovat a strašit lidi z těžce zkoušené oblasti je, mírně řečeno, nerozum a chyba. Zároveň vystoupí buď ministr životního prostředí Drobil, ministr průmyslu Kocourek nebo premiér Nečas s prohlášením, že platí věta z koaliční smlouvy, že vláda udělá vše pro legislativní zajištění trvalého zachování limitů. Třeba tím, že skutečně připraví novelu horního zákona, která "usnadní odpis zásob uhlí a odstraní možnost vyvlastnění a další omezení vlastnických práv majitelů nemovitostí v dobývacích prostorech", jak se píše v téže koaliční smlouvě.

Nebo bude ticho a hrozba vypuštěná vysokým státním úředníkem zůstane ve vzduchu. A budeme si moci zavzpomínat na minulé volební období, kdy ODS úspěšně blokovala právě ten horní zákon, který nyní v koalici slibuje prosadit. Tehdy nepomohlo ani vrčení Bursíkových zelených, pro které bylo zachování limitů axiomem pro účast ve vládě. Neexistence nového horního zákona pak mimochodem umožnila ministrovi průmyslu Fischerovy úřednické vlády Tošovskému připravovat energetickou koncepci, která se zbouráním severočeských vesnic zcela nepokrytě počítala.

Oddechový čas pro ČEZ?

Není třeba přehnané podezíravosti, ale obezřetnost je na místě. Při koaličním vyjednávání trvaly na neprůstřelných formulacích o (ne)bourání vesnic pouze Věci veřejné. ODS a TOP 09 byly pro měkčí variantu, která za určitých podmínek (pokud by nová energetická politika ukázala, že uhlí je potřeba) prolomení limitů umožnila. Což je vlastně stanovisko prezentované nyní šéfem energetického regulačního úřadu.

Koaliční smlouva nakonec mluví jasně - ale vládní politici by měli svého upovídaného úředníka nahlas umravnit. Zaprvé proto, aby zbytečně nestrašil lidi na severu. A za druhé proto, aby nedodával munici nehezkým spekulacím, že skutečným důvodem dočasného zachování limitů je počkat, až jestli Tykačův Czechcoal neprodá pod tlakem lukrativní důl polostátnímu ČEZ.

AUTOR: Petr Honzejk
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů