Čtvrtek, 28. března 2024

Studie: Fosilní paliva jsou dotována více než obnovitelné zdroje

Studie: Fosilní paliva jsou dotována více než obnovitelné zdroje

Celosvětové dotace na fosilní paliva jsou mnohanásobně vyšší než dotace na využívání obnovitelných zdrojů energie, jako jsou biopaliva, vítr či slunce. Vyplývá to ze studie výzkumné společnosti Bloomberg New Energy Finance (BNEF), o jejichž výsledcích informovala agentura Bloomberg na svých internetových stránkách.

Vlády loni podle BNEF vynaložily na podporu obnovitelných zdrojů 43 až 46 miliard dolarů (zhruba 800 až 860 miliard Kč) prostřednictvím daňových úlev, garantovaných cen elektřiny a dalších opatření. Na dotace do fosilních paliv přitom bylo v roce 2008 podle Mezinárodní agentury pro energii (IEA) vynaloženo 557 miliard dolarů.

"Velká role fosilních paliv v ekonomikách jednotlivých zemí z nich v očích politiků činí atraktivní cíl pro dotace, což vede k nadměrné spotřebě. Prakticky každá analýza dotací pro fosilní paliva ukazuje, že je to většinou naprosté mrhání penězi," upozornil před časem podle serveru ScienceDaily profesor politické vědy David Victor.
Země od USA a Německa po Brazílii a Čínu se podle agentury Bloomberg snaží podpořit získávání energie ze zemědělských plodin a pomocí větru a slunce, aby snížily emise skleníkových plynů a lépe si zabezpečily dodávky energie.

"Jedním z důvodů, proč má odvětví čisté energie nedostatek finančních prostředků, jsou obavy hlavních investorů, že obnovitelná energie funguje pouze s přímou vládní podporou," uvedl šéf BNEF Michael Liebreich. "Tato analýza ukazuje, že světové přímé dotace pro fosilní paliva jsou zhruba desetinásobek dotací pro obnovitelné zdroje," dodal.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů