Čtvrtek, 28. března 2024

Plyn vede!

Plyn vede!


Minulý týden JRC, výzkumné středisko Evropské komise, zveřejnilo zprávu, ve které se mimo jiné uvádí, že 24 % nově instalovaného výkonu v Evropě náleží zemnímu plynu, čímž se řadí na 1. místo v kategorii fosilních zdrojů. Se 62 % dominují obnovitelné zdroje, uhlí patří jen 8,7 % a 1,6 % nukleární energii.

"Stavba plynových elektráren nebyla dříve příliš ekonomicky výhodná. Když ale dnes vezmeme v úvahu všechny náklady na výrobu 1 MWh elektřiny v hnědouhelné elektrárně, jsou tyto celkové náklady téměř stejné jako v elektrárně na zemní plyn," říká Oldřich Petržilka, prezident České plynárenské unie.

Plynárenství je nejrychleji rostoucím odvětvím energetiky na světě. U nás z celkového instalovaného výkonu 18 326 MW (k 31. 12. 2009) připadalo na paroplynové elektrárny pouze 5,1 %. Ze zemního plynu se v ČR za loňský rok vyrobilo jen 1,2 % elektřiny. V Evropě je dnes tento podíl již 21 %, nicméně s nástupem plynových elektráren se bude navyšovat.

"Zatím se u nás téměř 55 % elektřiny vyrábí z uhlí, a to hlavně z hnědého, což není dobrý signál pro dosažení nízkouhlíkové a nízkoemisní ekonomiky. Při výrobě tepelné energie ze zemního plynu se produkuje 1000krát méně popílku než z hnědého uhlí a 300krát méně než z koksu. Evropská Unie loni spotřebovala 3 042 terawatthodin (TWh) elektřiny. Podle zprávy "Renewable Energy Snapshots" by měla být spotřeba za 10 let v EU asi 3 730 TWh.

ZDROJ: www.nazeleno.cz , kráceno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů