Pátek, 29. března 2024

BP už nechce povolení k vrtům u Grónska

BP už nechce povolení k vrtům u Grónska

Společnost BP se rozhodla, že se nadále nebude ucházet o povolení k průzkumným vrtům u Grónska, o které dříve projevovala zájem. Odborníci i média tvrdí, že ztráta ambicí těžebního gigantu je důkazem toho, že havárie ropné plošiny v Mexickém zálivu trvale poškodila jeho pověst nejen ve Spojených státech, ale také ve všech "ekologicky citlivých" oblastech světa.


"Poté, co jsme provedli první etapy průzkumu, rozhodli jsme se ho nedokončit," řekl podle agentury Bloomberg mluvčí společnosti Robert Wine. Odmítl ovšem prozradit, co ji k tomuto kroku vedlo.


Rozhodnutí těžařů přitom přichází v okamžiku, kdy britská firma Cairn Energy oznámila, že nedaleko pobřeží největšího ostrova světa objevila plyn, což naznačuje, že by tam mohla být také ropa. Premiér grónské autonomní vlády Kuupik Kleist řekl, že je pouze otázkou času, kdy se na místě ropa najde. Tyto zprávy zneklidnily ekologické organizace, v oblasti proto operuje loď Greenpeace Esperanza.


Jak informoval deník The Guardian, grónské úřady se dohodly s BP na tom, že by bylo v současné době nepatřičné, aby se o udělení povolení ucházela. "S lodí Greenpeace, která narušuje u Grónska činnost firmy Cairn - společnosti, která má příkladně čistý rejstřík - , si každý uvědomuje, že by bylo politické šílenství dát zelenou BP," uvedl zdroj britského listu.


"Samozřejmě jsme ovlivněni tím, co se teď stalo v Mexickém zálivu. A víme, že na svá bedra bereme obrovskou zodpovědnost," připustil na tiskové konferenci premiér Kleist.


Jména úspěšných žadatelů o licenci by měla být zveřejněna do několika týdnů. Příští rok a rok poté se budou v Grónsku konat další kola udělování povolení. Pro BP však zřejmě bude těžké v oblasti vůbec někdy uspět.
Wine ovšem do budoucna nevyloučil zájem firmy získat povolení kdekoli ve světě. "Samozřejmě se budeme zajímat o všechna další udělování licencí," uvedl.


Ekologové se obávají těžby ropy v chladných vodách ještě mnohem více než v teplých oblastech, kde se ropa lépe rozkládá a vypařuje.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů