Pátek, 29. března 2024

ČEZ omezí investice kvůli nejisté ceně proudu

ČEZ omezí investice kvůli nejisté ceně proudu

Tuzemská energetická společnost ČEZ v příštím roce přikročí k zatím neurčenému omezení investic kvůli nejistému výhledu dalšího růstu cen elektřiny. Uvedl to pro agenturu Bloomberg obchodní ředitel energetické skupiny Alan Svoboda.

"Někteří experti se přiklánějí k rychlému růstu cen komodit, jiní hovoří o stagnaci a vysoké volatilitě a to zvláště u elektřiny. Tento nedostatek transparentnosti trhu činí velmi obtížnými kalkulace návratnosti našich investic. Naše růstové a investiční ambice budeme přehodnocovat," uvedl Svoboda. O konkrétním rozsahu omezení investic však hovořit nechce.

V loňském roce vynaložil ČEZ na investice v rámci expanze a modernizací 57 miliard korun, nejvíce od roku 2005. Expanze ve střední a východní (zejména jihovýchodní) Evropě mu pomohly posílit tržby a konkurenční pozici vůči RWE či E.ON. Loni ČEZ převzal například producenty elektřiny v Turecku či Rumunsku a těžaře uhlí Mitbrag AG v Německu.

Tlak na energetiky přichází také ze strany vlády v souvislosti se skokovým zdražením cen elektřiny od příštího roku kvůli "zelené energii". Vládě se nezamlouvá vysoké riziko pětinového zdražení cen elektřiny od příštího roku a chtěla by docílit výrazného zmírnění tohoto nárůstu. Přibližně 22procentní zvýšení cen elektřiny hrozí v případě připojení dostupné kapacity solárních elektráren, pokud stát podporu těchto ekologických, zdrojů rychle neomezí.

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů