Středa, 24. dubna 2024

Neobnovitelné zdroje unie

Neobnovitelné zdroje unie

Energeticky obnovitelné zdroje měly Evropě zajistit stabilní dodávky energie, spotřebitelům rozumné ceny a životnímu prostředí ochranu. Energetickou koncepci přijala Evropa v roce 2007, rok před vypuknutím krize. Součástí balíku opatření byla také povinnost zvýšit podíl obnovitelných zdrojů energie na konečné spotřebě energie na jednu pětinu do roku 2020.

Finanční krize, rozpočtové problémy zemí stejně jako nový pohled na klimatické změny výrazně obměnily pohled i na výrobu energie. Jednotlivé země poměrně záhy přišly na to, že obnovitelné zdroje sice dokážou vyrábět elektřinu, ovšem výsledná cena není příznivá ani ke spotřebitelům, ani k rozpočtům. Jediný, kdo na ekologii skutečně dokázal v minulých letech vydělat, jsou její producenti, kteří uměli využít veškerých podpor a dotací, které jednotlivé státy unie nabízely.

Není divu, že země začaly od masivní a leckdy naprosto neopodstatněné podpory obnovitelných zdrojů couvat. Ve finále například německá vláda dokázala prosadit prodloužení provozu jaderných elektráren až do roku 2040. Zdůvodnění kancléřky Merkelové, proč vlastně ano jádru, platí ovšem nejen pro Německo: "technologie obnovitelných zdrojů prostě nejsou dosud dostatečně rozvinuté". Výroba je oproti standardním energetickým zdrojům stále drahá a neefektivní a nedokáže v plné síle nejen nahradit, ale ani doplnit stávající výrobu založenou primárně na fosilních palivech.

O regulaci obnovitelných zdrojů se pokouší nově i Česko, které se díky vysokým výkupním cenám solární energie stalo rájem spekulantů. Návrh zrušit daňové prázdniny pro všechny energetické projekty možná nepřinese až tak velký přínos rozpočtu - řádově se odhaduje v dalších letech ve stovkách milionů korun - mohl by však přibrzdit "nadšení" pro výstavbu nových.

Zachování kvalitního životního prostředí stejně jako snaha předat dalším generacím surovinové zdroje je chvályhodná. Každá země ale musí vycházet z daných podmínek - přírodních i technologických, a ne z módního trendu, kterým ekologie po dlouhý čas bezesporu byla. Prostě i v ochraně přírody musí platit zdravý rozum.

AUTOR: Julie Hrstková
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů