Čtvrtek, 28. března 2024

BP chce prodat svůj podíl v aljašském ropném poli

BP chce prodat svůj podíl v aljašském ropném poli

Ropná společnost BP hledá další zdroje na financování celkových škod po ropné havárii v Mexickém zálivu. Podle listu Sunday Times nabídla k prodeji svůj 26procentní podíl v hodnotě 20 miliard dolarů v největším naftovém poli ve Spojených státech - v Prudhoe Bay na Aljašce. Tento krok BP zvažovala už v červenci, kdy projevil zájem o podíl v této těžařské oblasti její americký konkurent, firma Apache Corp. Ta se ale s BP nakonec nedohodla na ceně.

Těžařský koncern provozující potopenou ropnou plošinu Deepwater Horizon nyní údajně vyjednává o prodeji se společností TNK - BP, která je společným podnikem ruské TNK a britského koncernu. Součástí vyjednávání má být také prodej venezuelské divize BP. Prodejem podílu, o němž by se mohlo podle britského tisku rozhodnout už během následujících týdnů, chce společnost sehnat další peníze na pokrytí škod vzniklých únikem ropy v Mexickému zálivu letos v dubnu. Ty se podle posledního sdělení firmy vyšplhaly na 8 miliard dolarů, včetně 400 milionů dolarů, které firma vyplatila jako náhradu podnikům a lidem za škody způsobené ekologickou havárií. BP původně předpokládala, že náklady spojené s katastrofou budou zhruba o dvě miliardy dolarů nižší, proto je teď nucena rozprodávat větší objem majetku.

Již před měsícem se koncern BP dohodl na prodeji majetku ve výši 1,9 miliard dolarů kanadské společnosti Talisman Energy a kolumbijské firmě Ecopetrol, nad níž má kontrolu kolumbijská vláda. Tento prodej byl součástí původního plánu firmy zajistit si zhruba 30 miliard dolarů na záplatu škod. BP ale musela přehodnotit strategii a nově chce prodejem majetku získat až 40 miliard dolarů.

AUTOR: Lucie Hrdličková
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů