Pátek, 29. března 2024

Dědictví po Kocourkovi aneb pochybný tendr na přípravu SEK

Dědictví po Kocourkovi aneb pochybný tendr na přípravu SEK

Ministerstvo průmyslu a obchodu vypsalo tendr a chystá se utratit 13 milionů za přípravu podkladů ke Státní energetické koncepci. Podmínky výběrového řízení prakticky vylučují každého uchazeče, který na ně nebyl předem detailně připraven. Jasný není ani smysl tendru, neboť návrh Státní energetické koncepce již ministerstvo předložilo vládě. Veřejnou zakázku bude na základě podání Ekologického právního servisu v nejbližší době přezkoumávat Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

"Uchazečům nebyly k tendru zpřístupněny důležité podkladové dokumenty, což vzhledem ke složitosti celé věci takřka znemožňuje zpracovat seriózní nabídku. Dále byly zvoleny nejkratší možné lhůty pro podání nabídek, což vyřazuje každého uchazeče, který by nebyl na zadání zakázky předem věcně připraven. Termíny a podmínky tendru byly následně nezákonným způsobem měněny," uvedl k závažnosti pochybného tendru právník EPS Jan Šrytr. (1)

Tendr vyhlášený MPO po uchazečích také vyžadoval splnění řady nesmyslných podmínek, např. nepřiměřeně vysoké pojištění odpovědnosti za škodu v minimální výši 3,5 mil. Kč nebo podmínku poskytnutí 3 "významných" služeb v posledních třech letech.

Samotné zadání zakázky stanovuje zcela nereálné termíny pro dokončení prací (31. 12. 2011) a to v situaci, kdy výsledky měly být známy nejdříve 28. listopadu tohoto roku. Zpracované podklady budou přitom sloužit jako návrh zásadního strategického dokumentu určujícího směřování české energetiky na příštích 30 let.

Dopad pochybného postupu Ministerstva průmyslu a obchodu je o to závažnější, že ministerstvo zřejmě nehodlá jeho výstupy v hodnotě téměř 13 milionů korun z prostředků Evropského sociálního fondu vůbec využít. Ministerstvo již 7. 11. 2011 předložilo do meziresortního řízení a vládě k rozhodnutí vypracované varianty Státní energetické koncepce i s doporučenou variantou ke schválení, která by např. znamenala, v rozporu s programovým prohlášením vlády, prolomení limitů těžby uhlí.

"Ministerstvo průmyslu a obchodu považuje za nezbytné utratit 13 milionů korun k tomu, aby mohlo pokročit s přípravou Státní energetické koncepce, a přitom v zápětí už navrhuje její řešení. Snaha ministerstva spíše vzbuzuje dojem, že smyslem tendru je ukrojit miliony z evropských fondů pro spřízněnou konzultační firmu," shrnuje právník EPS Jan Šrytr.

"Zarážející je, že ministerstvo průmyslu chce na vytváření české energetické koncepce využít peníze z Evropského sociálního fondu. Ty jsou přitom určeny na rozvíjení zaměstnanosti, podporu sociálního začleňování osob a rovných příležitostí se zaměřením na rozvoj trhu práce a lidských zdrojů včetně vzdělávání. (2) Jde tedy o zneužití prostředků Evropské unie pro účely, pro které nejsou určeny," uvedl za sdružení Calla specialista na energetiku Edvard Sequens.

Není to poprvé, co MPO hodlá za pochybných podmínek utrácet miliony z evropských peněz na práce související s novou Státní energetickou koncepcí. Již dvakrát se ministerstvo pokusilo vypsat nestandardní výběrová řízení, která se dostala do hledáčku Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže a kontrolních orgánů Operačního programu lidské zdroje a zaměstnanost. (3)

Ondřej Pašek z Centra pro dopravu a energetiku k tomu dodal: "Úporná snaha, aby studie vypracoval předem vybraný zájemce, ukazuje kromě korupce a zneužití evropských fondů také na další důležité riziko. Ministerstvo zřejmě hledá někoho, kdo nekriticky potvrdí, že jedinou cestou pro českou energetiku je ta, kterou vyšlapali pánové Roman a Kocourek: těžba uhlí za limity a 16 nových reaktorů. Koncepce i vypsané tendry totiž opomíjejí úspory energie a obnovitelné zdroje nechávají zcela na okraji."

Zajímavostí také je, že zadavatelem zakázky je advokátní kancelář Šachta and Partners, která je již delší dobu spojována s nestandardními výběrovými řízeními v pražské nemocnici Na Homolce. (4)

Kontaktní osoby:

Jan Šrytr, právník, jan.srytr@eps.cz, 775 154 087

Ondřej Pašek, ondrej.pasek@bankwatch.org, 608 381 602

Edvard Sequens, Calla, edvard.sequens@calla.cz, 602 282 399

Jan Rovenský, Greenpeace ČR, jan.rovensky@greenpeace.org., 734 620 844

Daniel Vondrouš, Zelený kruh, vondrous@zelenykruh.cz, 724 215 068

Eliška Bartošová, komunikace s veřejností, eliska.bartosova@eps.cz, 734 440 603

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů