Čtvrtek, 28. března 2024

Česká stopa slovenské Gorily

Sny ČEZ o dobytí Slovenských elektráren zkřížila Penta, tvrdí údajný spis tajné služby.

Česká stopa slovenské Gorily

Je tomu šest let, co polostátní gigant ČEZ utrpěl svou první velkou porážku při expanzi do zahraničí: v soutěži o privatizaci společnosti Slovenské elektrárny, pod niž spadá například jaderná elektrárna Mochovce, jej porazila italská energetická skupina Enel. Právě to, co stálo v pozadí jedné z největších privatizací v dějinách Slovenska, popisuje takzvaný spis Gorila, který se koncem prosince objevil na internetu a který údajně vypracovala Slovenská informační služba. A jde vskutku o zajímavé čtení. Podle spisu totiž minimálně závěrečnou část obří privatizace ovlivňovali lidé z česko-slovenské finanční skupiny Penta. A zájem ČEZ sloužil Pentě jako karta, kterou mohla využívat při jednání s italským Enelem, aby přistoupil na její podmínky.

O tom, zda je spis autentický, se v těchto dnech vedou vášnivé debaty. Například tehdejší premiér Mikuláš Dzurinda jeho pravost zpochybnil, naopak ministr vnitra Daniel Lipšic řekl, že má pravdivý základ. Samotná Penta má jasno. "Uvedené materiály jsou účelová zpravodajská hra. Za nejzávažnější nesmysl považujeme zmínky o údajném korupčním jednání našich představitelů," uvádí mluvčí skupiny Martin Danko.

ČEZ má zájem, postrašíme Italy

O co přesně jde? Tajná služba od podzimu 2005 do léta 2006 odposlouchávala jistý bratislavský byt, v němž se prý scházel spoluvlastník Penty Jaroslav Haščák s vybranými politiky. Mezi ně patřil ministr hospodářství tehdy končící Dzurindovy vlády Jirko Malchárek. Jedním z témat, která spolu rozebírali, byla finišující privatizace 66procentního podílu ve Slovenských elektrárnách.

Ačkoli vláda již na podzim 2004 vybrala jako vítěze Enel, jenž nabídl v přepočtu 21 miliard českých korun, ke konečnému převodu v době odposlechů stále nedošlo. A právě tohoto prodlení využíval i ČEZ, který v soutěži skončil jako druhý. "Malchárek říká Haščákovi, že se náhodně v hotelu potkal s generálním ředitelem ČEZu Martinem Romanem. Roman řekl, že ještě nesložili zbraně a chtějí zvrátit privatizaci elektráren ve svůj prospěch," uvádí spis o Malchárkově o schůzce, jež se měla odehrát během jeho dovolené koncem roku 2005.

Roman ve vyjádření pro týdeník Ekonom uvedl, že si na žádnou takovou schůzku nevzpomíná. A na dotaz, zda tehdy ČEZ nadále bojoval o Slovenské elektrárny, odpověděl jen vyhýbavě. "Jde o podnik, který má s ČEZ některé synergie, vždy jsme se proto zajímali o jeho osud," napsal v SMS zprávě.

Nicméně, právě neutichající zájem ČEZ se Malchárkovi a Haščákovi hodil. Podle spisu se v polovině ledna 2006 plánovali sejít se šéfem Enelu Fulviem Contim. Na zřejmě neoficiálním setkání ho chtěli "postrašit" tvrzením, že Slovenské elektrárny by teoreticky mohl ještě získat konkurenční ČEZ, a tím ho přimět k souhlasu s některými obchody, které by byly výhodné pro Pentu. "Malchárek by na setkání s Contim navodil atmosféru, že ČEZ se snaží dosáhnout změny privatizačního rozhodnutí na Slovenské elektrárny, že podplácí poslance a lobbuje, kde se dá," uvádí doslova spis.

Malchárek a Haščák dále mluví i o možnosti, že by Contimu jako vstřícný krok nabídli prosazení blíže nespecifikovaného energetického zákona ve prospěch Enelu. "Haščák se ptá, zda bude v parlamentu přijat i bez toho, aby podplatili poslance. Malchárek si myslí, že ano," popisuje materiál přípravy na schůzku.

Zda toto setkání se šéfem Enelu skutečně proběhlo, už spis neuvádí. Penta na přímý dotaz odpovědět nechtěla s odkazem na vyšetřování, které se kvůli Gorile na Slovensku rozběhlo. Schůzku nepotvrdil ani Malchárek a zástupci Enelu do uzávěrky Ekonomu vyjádření neposlali.

Spis dále rozvádí konkrétní obchody, které se měly na schůzce se šéfem Enelu dojednávat. Podle Haščákových představ měl Enel od Penty koupit její většinový podíl v podniku Paroplynový cyklus Bratislava, provozujícím elektrárnu na spalování zemního plynu, který skupina dříve získala od státu. Ve spisu se mluví o tržní hodnotě podniku mezi pěti až šesti miliardami slovenských korun, přičemž Enel by za něj měl zaplatit ještě o miliardu víc. Důvod? Z tohoto navýšení ceny se měla financovat údajná provize pro ministra Malchárka, stejně jako pro vládní stranu SDKÚ. "Nějakých 50 milionů by Haščák dal i KDH (tehdy koaliční straně - pozn. red.). Malchárek by mohl vydělat životní peníze," pokračuje spis.

Na jiném místě pak Haščák údajně tvrdí, že kdyby podíl ve firmě Paroplynový cyklus nabídli ČEZ za 6,5 miliardy a příslib zrušení výsledků privatizace, tak by jej hned koupil. "Je však otázkou, zda by Malchárek s Haščákem dokázali prosadit zrušení privatizace," dodává spis.

Z informací, jež se v té době objevily v médiích přitom vyplývá, že Penta skutečně vyjednávala o prodeji Paroplyvového cyklu s italským Enelem. Obchod se ale nakonec neuskutečnil.

Dlouhé ruce Penty?

Podle Penty není náhoda, že se spis Gorila objevil na internetu právě nyní. "Materiály nejspíše vznikly s cílem diskreditace osob, které jsou v nich zmiňovány, a se snahou ovlivnit blížící se předčasné volby na Slovensku," napsal mluvčí Danko. Podobné vyjádření poslal i Malchárek. Zajímavostí přitom je, že s jeho vypracováním mu zřejmě pomáhal právě mluvčí Penty. Z obsahu e-mailu totiž vyplývá, že dotazy Ekonomu exministr přeposlal Dankovi s poznámkou "Poprosím o reakci".

O vlivu Penty na politiky Dzurindovy vlády se nicméně spekuluje již několik let. Například ještě v době, kdy probíhaly odposlechy, prohlásil Malchárkův předchůdce na ministerském postu Pavol Rusko, že Penta "se chová jako čtvrtý člen vládní koalice".

Aktivity Penty, které má na základě spisu prověřit slovenská policie, bude nyní zajímavé sledovat i z českého pohledu. Skupina se totiž do těsného kontaktu s politikou dostala i v Česku, a to zejména za Topolánkovy éry. Ani její zdejší aktivity se přitom neobešly bez pochybností - někdejší předseda lidovců Jiří Čunek například ve tři roky starém rozhovoru pro týdeník Ekonom prohlásil, že další ze spolumajitelů Penty Marek Dospiva sliboval jeho straně sponzoring, pokud prosadí povolení internetového sázení (vydělala by na něm Pentou vlastněná sázková kancelář Fortuna). Dospiva to popřel. Internetové sázení nakonec prosadil Čunkův tehdejší spolustraník Miroslav Kalousek, což nyní kvůli podezření z korupce šetří policie.

AUTOR: Vladimír Šnídl

Co je spis Gorila
- Více než stostránkový spis vycházející z údajného odposlouchávání jednoho bratislavského bytu
Slovenskou informační službou v letech 2005 až 2006. Spolumajitel Penty Jaroslav Haščák
se zde měl scházet s ministrem hospodářství Malchárkem, šéfkou Fondu národního majetku Annou Bubeníkovou, ale i s příštím premiérem Robertem Ficem.
- Jeho pravost potvrdil třeba slovenský novinář kanadského původu Tom Nicholson. Tomu se prý dostal do ruky již před několika lety, žádná redakce ho ale nechtěla otisknout. Obsah spisu dříve podle svých slov znali i politici z vládní strany Sloboda a Solidarita.
- Spisem se nyní zabývá speciální tým, který zřídil ministr vnitra Daniel Lipšic.

Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů