Pátek, 29. března 2024

(Ne)úspěch břidlicového plynu v Polsku sleduje i ČEZ

(Ne)úspěch břidlicového plynu v Polsku sleduje i ČEZ

Výrazné posílení energetické soběstačnosti země si vláda ve Varšavě slibuje od zásob břidlicového plynu na polském území. V úterý však přišlo zklamání. Americký gigant Exxon, který v Polsku uskutečnil dva pokusné vrty, uvedl, že těžba v těchto místech by nebyla ekonomicky výhodná.

Ačkoli Exxon i jeho konkurenti budou jistě v průzkumu iniciovaném polskou vládou pokračovat, poslední výsledky navazující na neúspěšné vrty v loňském roce ukazují, že prvotní nadšení z velkých zásob plynu zřejmě ochladne. V USA, kde se těžba tohoto druhu zemního plynu rozvinula nejvíce, je navíc používaná technologie horizontálního štěpení pod tlakem části odborné veřejnosti kvůli nepříznivým dopadům například na kvalitu spodních vod. Nelze tedy vyloučit, že i v Polsku dojde ke střetu dvou pohledů - na jedné straně energetická soběstačnost, na straně druhé životní prostředí.

Vývoj může ale ovlivnit i české firmy. ČEZ by byl logickým odběratelem polského plynu a vidina brzkého spuštění tamní těžby (uváděl se již rok 2014) mohla ovlivnit investiční plány společnosti. ČEZ plánuje do roku 2020 postavit plynové elektrárny o výkonu 3 GW, čímž by měl zhruba nahradit vyřazenou kapacitu elektráren uhelných. Stavbu nové vlastní elektrárny zvažuje i Unipetrol. Neúspěch Exxonu naopak nahrává firmě Czech Coal při jednáních s ČEZ.

AUTOR: Miroslav Adamkovič
Autro je analytik Komerční banky

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů