Pátek, 19. dubna 2024

Firmy láká hledat plyn i v Česku

Dvě britské společnosti mají zájem o těžbu plynu. Zatím to ale nemají povolené, obce jsou proti.

Firmy láká hledat plyn i v Česku

Česko řeší tři žádosti o průzkum na vyhledávání zemního plynu z jílovitých břidlic. Na ministerstvo životního prostředí je podaly dvě britské společnosti - Basgas Energía Czech ze skupiny Hutton Energy, která by chtěla zkoumat území na Trutnovsku a na Berounsku. Druhá společnost, Cuadrilla Morava, by chtěla průzkumy zahájit v oblasti mezi Přerovem, Kopřivnicí a Valašským Meziříčím. Ministerstvo v lednu průzkumy ve dvou oblastech, na Trutnovsku a u Valašského Meziříčí, schválilo.

"Už jsme stanovili průzkumná území Trutnovsko a Meziříčí, neboť se nenašly žádné závažné důvody pro zamítavé rozhodnutí," řekla mluvčí ministerstva Michaela Jendeková.

Tamější obce ale nesouhlasí, a tak proti rozhodnutí podaly odvolání. Na Trutnovsku ostře protestují například v Náchodě, Broumově, Teplicích nad Metují, Adršpachu a Meziměstí. Zatímco Náchod chce obnovit městské lázně, Teplice a Adršpach se obávají znehodnocení rozsáhlých zásob pitné vody. Nyní je proto vše v přezkumném řízení. "Rozhodnutí ještě nenabyla právní moci, věc bude projednána zvláštní rozkladovou komisí ministerstva," řekla Jendeková.

Konečné slovo, jestli se v lokalitách bude, nebo nebude plyn hledat, natož těžit, ovšem závisí na krajích. "Ministerstvo jen stanovilo území, na které bude zpracován projekt, který přesně popíše způsob a formu průzkumných prací. K němu se pak vyjadřuje, tedy ho i případně povolí, příslušný krajský úřad," dodává Jendeková.

Ministerstvo stále ještě rozhoduje o oblasti mezi Berounem a jihozápadním okrajem Prahy, kde chce průzkum zásob plynu zahájit Basgas Energía Czech z Hutton Energy. O těžbu plynu má do budoucna zájem i skupina MND finančníka Karla Komárka.

Ministerstvo životního prostředí ale upozorňuje, že není jisté, jaké množství plynu pod zemí vlastně je a jestli by jeho těžba vůbec byla efektivní.

Možnosti těžby

3 LOKALITY V ČESKU
Na české úřady už přišly žádosti o průzkum možností těžby na třech místech - Trutnovsko, Berounsko a kolem Valašského Meziříčí.

AUTOR: Zuzana Keményová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů