Sobota, 20. dubna 2024

Ve Frýdku-Místku bude bioelektrárna, ušetří 18.000 tun uhlí

Ve Frýdku-Místku bude bioelektrárna, ušetří 18.000 tun uhlí

Celkem 18.000 tun (340 vagonů) černého uhlí ročně ušetří od příštího roku oproti současnému stavu díky nové bioelektrárně Teplárna Frýdek-Místek společnosti Dalkia ČR. Bioelektrárnu dnes začala v areálu teplárny stavět společnost EnergoFuture, s níž má Dalkia dlouhodobou smlouvu, zahájení provozu je plánováno na letošní prosinec. Teplárna zároveň sníží množství vypouštěných emisí. ČTK o tom informoval mluvčí Dalkie Milan Wagner.

Bioelektrárna spálí ročně 78.000 tun dřevní štěpky."Roční objem elektrické energie se bude pohybovat kolem 36 gigawatthodin, což pro ilustraci představuje více než půlroční spotřebu elektřiny všech domácností Frýdku-Místku," uvedl Wagner. Frýdek-Místek má přes 57.000 obyvatel. Bioelektrárna bude dodávat teplo společnosti Distep Frýdek-Místek, která je dále distribuuje do domácností ve městě. Roční objem vyrobeného tepla podle Wagnera umožní nahradit 30 procent celkových dodávek z nynější teplárny.

"Biomasu využíváme v maximální možné míře a naším cílem je zvýšit její podíl do roku 2016 v některých zdrojích až na 20 procent. Jen v minulém roce skupina Dalkia využíváním biomasy nahradila přes 1100 vagonů uhlí," uvedl v tiskové zprávě šéf teplárenské skupiny Dalkia v České republice Laurent Barrieux.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů