Čtvrtek, 25. dubna 2024

Do modernizací státních budov se zapojí i soukromý kapitál

Do modernizací státních budov se zapojí i soukromý kapitál

Do snižování energetické náročnosti státních budov se v budoucnu bude moci zapojit i soukromý kapitál. Vláda dnes totiž schválila materiál, který to na základě doporučení Evropské komise umožní. Novinářům to řekl vládní mluvčí Jan Osúch. Návrh předložilo ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO. Dalším zdrojem pro úsporná opatření ve státních budovách můžou být peníze z prodeje emisních povolenek.

Takzvaná metoda EPC (Energy Performance Contracting) spočívá v tom, že dodavatel služby zaplatí úsporná opatření ze svého a zákazník potom splácí investici z úspor na provozních nákladech. Například kraje nebo tuzemské nemocnice už tuto metodu financování energetických úspor používají.

"Například nemocnice, která nemá dostatek finančních prostředků na novou kotelnu, se dohodne s dodavatelem služby EPC na tom, že jí kotelnu postaví na své náklady. Zároveň ale dodavatel služby EPC garantuje nemocnici úspory, které nemocnice díky projektu nové kotelny uspoří," uvedl jako příklad užití metody EPC v praxi Tomáš Paták z tiskového oddělení MPO. Tuto určitou formu úvěru pak podle něj nemocnice splácí dodavateli služby z úspor na energiích.

Na základě rozhodnutí Evropské komise z roku 2010 musí do 31. prosince 2018 členské státy EU zajistit, aby všechny nové budovy užívané a vlastněné orgány veřejné správy měly téměř nulovou spotřebu energie. Od konce roku 2020 se tomuto standardu budou muset podřídit všechny nové budovy.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů