Sobota, 20. dubna 2024

Energetické úspory se podle firem bez podpory státu neobejdou

Energetické úspory se podle firem bez podpory státu neobejdou

Čtyři z pěti tuzemských firem působících v oblasti úspor energie soudí, že zvýšení energetické úspornosti budov se v příštích letech neobejde bez státní podpory. Za nejefektivnější nástroj považují přímé dotace a výhodné úvěry. Výsledky průzkumu dnes zveřejnila výzkumná společnost CEEC Research a Asociace výrobců minerální izolace.

"Investice státu do opatření snižujících energetickou náročnost budov vnímáme jako jedinečnou možnost kombinace podpory stavebnictví a budoucích úspor energie," uvedl Jan Zikeš z Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR.

Na základě rozhodnutí Evropské komise z roku 2010 musí do 31. prosince 2018 členské státy EU zajistit, aby všechny nové budovy užívané a vlastněné orgány veřejné správy měly téměř nulovou spotřebu energie. Od konce roku 2020 se tomuto standardu budou muset podřídit všechny nové budovy.

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa chce pro naplnění této směrnice použít také peníze z prodeje emisních povolenek. "Výnosy z emisního obchodování by měly být použity zejména na přechod na vyšší energetické standardy budov, a to i v souvislosti s naplněním nových požadavků směrnice o energetické náročnosti budov," uvedl v dnes zveřejněné studii Chalupa.

Vynaložené investice na realizaci energeticky úsporných opatření by se podle představ investorů měly vrátit nejpozději do jedenácti let, vyplývá z průzkumu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů