Čtvrtek, 25. dubna 2024

Strakonice zamítly stavbu fotovoltaické elektrárny

Strakonice zamítly stavbu fotovoltaické elektrárny

Stavbu fotovoltaické elektrárny v průmyslové zóně ve Strakonicích zamítli místní radní. Starosta Pavel Vondrys (ODS) uvedl, že město nepronajme soukromé společnosti pozemky, o které měla zájem.

Podle radních je průmyslová zóna Jelenka určena k rozvoji průmyslu a nikoli ke stavbě slunečních elektráren. "Proto jsme návrh na pronájem plochy 47 tisíc metrů čtverečních zamítli. Dalším důvodem je také to, že město nemá zájem o takovou stavbu v bezprostředním okolí města," uvedl Vondrys.

Soukromá společnost tak bude hledat jiné vhodné pozemky. Nejbližší již fungující fotovoltaické zařízení je v nedaleké Dobevi, která leží už v sousedním píseckém okrese.

Podobné zařízení mělo vzniknout také v Dřevšíně na Strakonicku, ale i tam vedení obce plány zamítlo. Především proto, že nechtělo, aby investor narušil množstvím solárních panelů výhled do krajiny. Desítky až stovky tisíc korun, které by provozovatel obci ročně odváděl, obec nezlákaly.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů