Pátek, 26. dubna 2024

Solární elektrárny podle inspekce často ničí přírodu

Solární elektrárny podle inspekce často ničí přírodu

Fotovoltaické neboli solární elektrárny se stávají čím dál víc předmětem diskusí. Na jedné straně je to zdroj, který by měl přispět k ekologičtější výrobě elektřiny. Odpůrci ale poukazují mimo jiné na náklady, které jsou spojeny s výstavbou slunečních elektráren a jež by se nakonec mohly promítnout do cen energie.

Česká inspekce životního prostředí dnes v Liberci upozornila na další potíž spojenou s fotovoltaickými projekty. Totiž na ekologické škody, které se s nimi prý příliš často pojí.

"Záměry jsou v mnoha případech situovány do nevyužívaných průmyslových nebo vojenských areálů, ale mnohdy zasahují i do přírodně cenných území," říká Iveta Krušková, která v liberecké inspekci životního prostředí vede oddělení ochrany přírody.

Krušková zároveň upozorňuje na to, že kvůli těmto záměrům se pak musí kácet mnohé dřeviny mimo les.

Podle Jaromíra Řeháka, prezidenta České fotovoltaické průmyslové asociace, se převážná část fotovoltaických elektráren staví na budovách, v průmyslových zónách nebo nevyužitých lokalitách.

"Ke každé stavbě se navíc vyjadřuje odbor životního prostředí," připomíná Řehák s tím, že ve zvláště chráněných oblastech ani nikdo podobnou stavbu nepovolí.

AUDIO - Iveta Krušková a Jaromír Řehák v poledních Ozvěnách dne

Zdroj:Český rozhlas
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů