Pátek, 29. března 2024

Německo utiskuje český fotovoltaický trh

Německo utiskuje český fotovoltaický trh

Velký nedostatek komponentů trápí české producenty solární energie. Rádi by stavěli nové sluneční elektrárny, nemají však z čeho. Dodavatelé fotovolaických systémů upřednostňují zásobování německého trhu, světové solární velmoci. Ostatní státy EU přicházejí na řadu až po pokrytí objednávek západních sousedů.

"Německo je v oboru fotovoltaiky na světové špičce, což výrobci komponentů velmi dobře vědí. Své dodávky tedy prioritně směřují do této země. Německo díky státní podpoře obnovitelných zdrojů disponuje velkým počtem investorů. Ti původně realizovali své projekty ve Španělsku. V loňském roce tam však došlo k omezení a znevýhodnění podmínek, proto přesunuli své investiční aktivity zpět do Německa. Řada tamních podnikatelů směřuje své investice i do Česka," přiblížil jednatel společnosti HiTechSolar Ivo Malušek.

Německý fotovoltaický trh již delší dobu zažívá obrovský boom. Přispívá k němu také pololetní stanovení výše výkupních cen, zatímco u nás mají roční platnost. "Díky aktuálním výhodným výkupním cenám mají němečtí podnikatelé o realizaci solárních projektů velký zájem. Koncem června toto výhodné pololetí končí a měla by být stanovena nová výše výkupních cen. Spekuluje se však, že termín stanovení cen může být bohužel ještě prodloužen, možná až do konce roku. Tato skutečnost by způsobila krizi na tuzemském trhu. Problém s nedostatkem komponentů by se ještě prohloubil," nastínil vývoj situace Malušek.

Podle jeho slov musejí tuzemské firmy na dodávku potřebných technologií k výstavbě solárních elektráren velmi dlouho čekat. "Český trh se nyní orientuje na velké projekty, které vyžadují dodávky velkého množství komponentů. Dodavatelé bohužel často ani nejsou schopní potřeby trhu uspokojit," vysvětlil jednatel společnosti HiTechSolar.
Přestože současná situace tuzemské výstavbě solárních elektráren příliš nepřeje, existují firmy, které jsou schopny si zásobu potřebných komponentů zajistit. Společnost HiTechSolar nyní například realizuje výstavbu solárního parku ve Velké nad Veličkou o výkonu 3,19 MWp. "Realizace tohoto projektu je pro nás, s ohledem na současnou napjatou situaci na trhu, úspěchem. Dlouhodobě spolupracujeme s významnými světovými dodavateli, kteří na naši poptávku umí pružně reagovat. Díky tomu jsme schopni i nyní garantovat dodávku kvalitních materiálů a tyto špičkové výkony," prozradil obchodní ředitel společnosti HiTechSolar Radim Suč.

Zdroj: TZ HiTechSolar s.r.o.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů