Čtvrtek, 28. března 2024

ERÚ: Tuzemská výstavba fotovoltaických elektráren nabírá stále tempo

ERÚ: Tuzemská výstavba fotovoltaických elektráren nabírá stále tempo

Tuzemská výstavba fotovoltaických elektráren nabírá stále rychlejší tempo. V průběhu května přibylo 625 solárních elektráren o celkovém výkonu 26,5 megawattu. V předchozím měsíci vzniklo 350 elektráren s výkonem 18,3 megawattu, uvedly LN s odkazem na data ERÚ. Podle úřadu vyrábělo na počátku června energii téměř 8000 fotovoltaických elektráren. Na celkovém počtu se podílejí hlavně malé zdroje na střechách budov, velkých solárních parků umístěných na zemi je podle informací LN okolo 350.

Právě velké solární parky se převážnou měrou podílejí na celkovém výkonu českých fotovoltaických elektráren. Ten na počátku června narostl na 536 megawattů. Pro srovnání jde o vyšší výkon, než jaký má třetí blok jaderné elektrárny Dukovany po nedávné modernizaci.

Provoz v květnu zahájila například první etapa zatím největší schválené fotovoltaické elektrárny v České republice, která vyrůstá u osady Vepřek severně od Kralup nad Vltavou. Ta bude mít po dokončení instalovaný výkon 32,5 megawattu a zařadí se tak mezi největší sluneční elektrárny v Evropě. Mezi další nově spuštěné zdroje patří například solární parky ve Dvorech u Nymburka, u Uhlířských Janovic na Kutnohorsku a v Brozanech nad Ohří na Litoměřicku, uvedly LN.

V dubnu začal platit nový zákon o podpoře využívání obnovitelných zdrojů. Zákon umožní ERÚ v budoucnu měnit cenu elektřiny ze slunečních zdrojů meziročně o víc než pět procent, jak mohl dosud. Podle nového zákona ERÚ může snižovat výkupní ceny i nad tuto hranici v případech, pokud by návratnost investice do takového zdroje byla kratší než 11 let. Úřad bude moci nové pravidlo poprvé použít u zdrojů uvedených do provozu v příštím roce.

Podle informací deníku E15 se do konce roku očekává spuštění elektráren o výkonu dalších 1100 megawattů. Rostoucí počet solárních elektráren zatěžuje distributory, kterým prý kvůli vypláceným podporám bude letos chybět deset miliard korun.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů